Ermenistan'ın kuzeydeki Tovuz bölgesinde Azeri mevzilerine saldırılarıyla başlayan çatışmalar Kafkasya'da bir kez daha gerilimin zirveye çıkmasına yol açtı.

Öyle ki, general ve subayların yaşamını yitirdiği çatışmaların yankısı Türkiye'den Rusya'ya, İngiltere'den ABD'ye dünyanın dört bir yanına ulaştı.

Derhal Azerbaycan'a desteğini açıklayan Türkiye, günler sonra ise savaş uçaklarını bölgeye gönderdi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Azerbaycan’daki ortak tatbikatı resmen başladı.

Tatbikat öncesi Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerin Azerbaycan ve Nahçıvan’a intikalleri sağlandı.

TSK’ya ait T-129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile Sikorsky UH-60 BlackHawk Genel Maksat Helikopteri de, A400M Nakliye Uçağı ile Nahçıvan’a getirildi.

Söz konusu helikopterler ve askerler, Azerbaycan’da törenle karşılandı. Törenin ardından helikopterler teknik ekiplerce tatbikat için hazır hale getirildi.

Ortak tatbikatta iki ülkenin askerleri, zırhlı araçları, topçu birlikleri, askeri uçakları ve hava savunması sistemleri alıyor.

Tatbikatta zırhlı araçlar, top ve havanlardan temsili düşman hedeflerine atışlar yapılıyor.

Türkiye Savunma Bakanlığı'nın ardından Azeri yetkililer de tatbikattan ilk görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

Onlarca tankın yer aldığı gövde gösterisini Türk ve Azeri komutanların birlikte yönettiği görülüyor.

Tatbikatlar 1-5 Ağustos’ta kara birliklerinin katılımıyla Bakü ve Nahçivan’da, 29 Temmuz-10 Ağustos arasındaysa savaş uçakların katılımıyla Bakü, Nahçivan, Gence, Kürdemir ve Yevlah şehirlerinde düzenliyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, DHA’ya verdiği röportajda, "Tatbikat düşmanlara güçlü bir mesaj vermektedir. Tatbikat en iyi şekilde gerçekleşecek. Düşman hedeflerinin nasıl vurulduğunu bu tatbikattan anlayacağız. İki ülke ordusunun yardımlaşma örneğinin sergilendiği güçlü bir tatbikat olacak" dedi.

Kökenleri neredeyse yüz yıl öncesine dayanan sorunda bir kez daha silahlar ateşlendi, Azerbaycan-Ermenistan sınırında Temmuz ayı başında çatışma çıktı. Çatışmanın adresi bu kez Dağlık Karabağ değil, kuzeydeki Tuvoz bölgesiydi. Çatışmalarda aralarında bir tümgeneralin de bulunduğu 11 Azeri askeri ve bir sivil şehit oldu. Ermeni tarafında da onlarca subay ve asker öldürüldü.

Editör: TE Bilişim