Konuyla ilgili açıklama Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceyenbekov’un "1941-1945 İkinci Dünya Savaşı zaferinin 75. yıldönümü ve 2010 Nisan Devrimi'nin 10. Yıldönüne atfen ilan edilen “af ilanıyla” ilgili kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Af ilanıyla ilgili kanun 30 Nisan 2020’de Kırgızistan Yüksek Meclisi Cogorku Keneş’te kabul edilmişti.

Af yasasının hümanizm ve merhamet ilkelerini uygulamak, evrensel olarak kabul edilen insan haklarına ve özgürlüklerine saygı göstermek ve 1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Zafer'in 75. yıldönümü ve Nisan 2010 Halk Devrimi'nin 10. Yıldönümüne atfen kabul edildiği belirtildi.

İlan edilen aftan aşağıdaki vasıfları taşıyanlar mahkûmlar faydalanabilecek: 60 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlar, sağlık sınırlamasına imkânına sahip I ve II gruplarının engelli kişileri, en az iki küçük çocuğu veya grup I ve II engelli çocukları olan ile bir ailenin tek geçimini sağlayan kişiler, ilk kez daha ağır olmayan suçları işleyen kişiler, dul veya tek başına olan kadınlar, çok çocuklu kadınlar ve bu af ilanının yürürlüğü girdiği tarihten itibaren cezası bir yıldan az olan kadınlar ve küçükler.

Af yasasından ağır suçlu hükümlülere de cezadan indirim yapılmasını öngörüyor. Yasa uyarınca topluma tehlike arz eden tüberküloz, bulaşıcı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan muzdarip mahkumlar, gerekli tedavi süreci tamamlandıktan sonra aftan yaralanabilecek.

Mahkumiyet kararı bulunup da firari olanlar, cezaevinden kaçanlar ve asker kaçakları, 90 günde başvurmaları halinde yasada belirtilen haklardan yararlanabilecek.

Editör: TE Bilişim