Kazakistan’da 30 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın baskılarının ardından akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ile halk sokağa döküldü.

Halkın sokağa çıkması büyük bir kaosun fitilini ateşledi.

Ülkede mahsur kalan Türk vatandaşları olduğu bilgisi veriliyor.

THY YÖNETİM KURULU BAŞKANI, EŞİ VE PİLOTLAR MAHSUR KALDI

Gerçek Gündem'in haberine göre;  Ülkede çıkan olayların Türkiye’ye yansımalarından biri de THY uçak seferlerinin iptal edilmesi oldu.

Yapılan açıklamaya göre 9 Ocak’a kadar Kazakistan seferleri iptal edildi. Bunun yanında yaşanan kriz sırasında ülkede bulunan THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, eşi Tuğçe Saatman, THY çalışanları ve bazı yakınları Kazakistan’da mahsur kaldı.

THY BAŞKANI VE EŞİ AYRILDI AMA THY EKİBİ HALA KAZAKİSTAN’DA MAHSUR

Yaşanan tüm bu krizin ardından İlker Aycı ve eşi Tuğçe Saatman THY personelini Kazakistan’da bırakarak bir kargo uçağı ile Türkiye’ye döndü.

Aycı ve Saatman'ın hızla Türkiye’ye getirilmesine rağmen THY ekibinin Kazakistan’da hala mahsur olduğu bilgisi verildi.

Özel izinle Türkiye’ye dönen çift hem THY çalışanlarının hem de mahsur kalan THY çalışanlarından bir haber almak için günlerdir bekleyen yakınlarının tepkisini çekti.

İYİ PARTİ VE CHP’DEN TEPKİ

Bunun yanında Aycı ve eşine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Öztunç, paylaşımında “Bu haber doğru ise yazıklar olsun! Koskoca THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, personelini orada mahsur bırakarak eşi ile beraber kargo uçağına binip kaçıyor.

Sizin ve eşinizin canı kıymetli ama THY emekçilerinin canının kıymeti yok mu? Ya hu insan ekibini bırakıp kaçar mı?” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Ali Kıdık da sosyal medya hesabından İlker Aycı ve eşinin döndüğü bilgisini paylaştı.

Kıdık, şu ifadeleri kullandı:

EŞİ İÇİN KIRMIZI HALI SERDİRMİŞTİ

Daha önce THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve berberindeki heyetin Frankfurt ve Münih havalimanlarında limuzin araçlarla karşılandığı, İstanbul Havalimanı’na inen Aycı’nın eşi Tuğçe Saatman’ın yoluna kırmızı halı serildiği, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün'ün kayyum atanan 40 şirkette yönetim kurulu üyesi olduğu ve Aycı'ya 100 bin liralık doğum günü partisi düzenlendiği iddiaları gündeme gelmişti. Ayrıca Tuğçe Saatman’ın yakınlarına THY’de çeşitli görevler verildiği ileri sürülmüştü. Aycı, iddiaları yalanlasa da herhangi bir yasal girişimde bulunmamıştı.

EYLEMLERİN BAŞLANGICI

Kazakistan’da eylemleri petrol zengini Mangistau'da 31 Aralık'ta LPG fiyatlarına zam yapılması tetikledi. Zamların ardından tepkilerin çığ gibi büyümesi, zamların geri çekilmesine neden olsa da protestolar artarak devam etti. Son yılların en büyük krizlerinden birinin yaşandığı Kazakistan’da hükümetin istifa etmesi ve bunun Cumhurbaşkanı Cömert Tohayev tarafından kabul edilmesi de tepkileri dindirmeye yetmedi. 2000 kişinin gözaltına alındığı olaylarda 8 polis ve askerin hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Ülkedeki Türk vatandaşları için ise Nur-Sultan Büyükelçiliği tarafından resmi bir açıklama yayımlandı. Yapılan açıklamada Türk vatandaşlarının resmi makamlardan gelecek açıklamaları takip etmeleri ve kalabalıktan uzak durmaları söylendi.

Editör: TE Bilişim