Uygur Türkleri Kasım ayında yapılacak Dünya Uygur Kurultayı başkanlık seçimi için diasporada sandık kurudular.

Dünya Uygur kurultayının 10-12 Kasım tarihilerinde Çek cumhuriyeti başkenti Prag’da yapılacak genel kurula katılacak olan 210 delegeni belirlemek için 22 Ağustos günü 30 ülke 50 şehirde sandık kuruldu diasporada yaşayan Doğu Türkistanlılar yoğun katılım sağladı, demokratik ve şeffaf yapılan seçim sonuçlandı.

İstanbul’da Fatih, Zeytinburnu ve Küçükçekmece ilçelerinde kurulan seçim sandıklarına Uygur Türkleri yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Türkiye’den katılacak olan 25 delege demokratik şekilde seçilmiş oldu. Diasporada yaşayan Uygur Türklerinin en yüksek temsilci konumundaki dünya Uygur Kurultayı’nın teşebbüsü ile yapılan seçim Doğu Türkistanlılar için ilk seçim olma özeliği taşımaktadır dünyaya demokratik bir ulus olduğunu göstermesi açısından ve Uygur Türklerinin uluslararası temsilcilerini kendi özgür iradesiyle ilk kez seçmek için ayrıyeten öneme sahip.

Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Dolkun İsa, “biz Doğu Türkistanlıların tüm dünyaya demokratik şekilde seçim yapabileceğimizi göstermek olduk Kasım ayındaki genel kurul seçimini izlemek için uluslararası ve Türkiye’den gözlemciler gelirse memnun oluruz” dedi.

Bu dünya Uygur Kurultayı başkanı Dolkun İsa oy kullanırken

1. ABD

2.Almanya

3.Avustralya

4.Avusturya

5.Belçika

6.Bulgaristan

7.Danimarka

8.Finlandıya

9.Fıransa

10.Hindistan

11.Hollanda

12.İngiltere

13.İrlanda

14.İsveç

15.İsviçre

16.Japonya

17.Kanada

18.Kazakistan

19.Kırgızistan

20.Norveç

21.Özbekistan

22.Pakistan

23.Suudi Arabistan

24.Türkiye

25.Yenizelanda

26.Fransa

Bazı ülkelerde pandemi süreci dolayısıyla sandık kurulamayan ülkelerde çevrimiçi oy verme işlemi yapıldı.

Editör: TE Bilişim