Rum Kesimi teklife sıcak baktığını duyurdu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin garantörlüğünü istemediğini açıkça dile getirdi.

Basına yansıyan açıklamalarına göre Akıncı, adada Türk askeri yerine İngiltere ve Yunanistan’ın da dahil olduğu ortak bir gücün Kıbrıs’ta konuşlanmasını teklif etti.

Güney Kıbrıs ise Türkiye dışında üçüncü ülkelerden oluşacak bir teklife sıcak baktı.Akıncı, daha önce de Kıbrıs Barış Harekatı’nı ‘savaş olarak’ nitelendirmiş ayrıca Türkiye’nin bölgedeki varlığı ‘Kırım tarzı ilhak’ olarak nitelendirmişti.

AKINCI NE DEMİŞTİ?

Ther Guardian Gazetesi'nin "Kırım tarzı ilhak ihtimali" sorusunu "korkunç" diye yanıtlayan ve "Türkiye'nin kendi çıkarlarına aykırı" diye değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu savunmuştu.

Akıncı, "İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım" dedi. Tayfur Sökmen, Fransız mandasına bağlı Hatay Devleti'nin 1939'da referandumla Türkiye'ye bağlanmasını kabul etmişti. Kıbrıs'ta federal çözümüne bir an önce varılması gerektiğini ifade eden Akıncı, "Acele etmemiz lazım. Bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına, belirleyici bir ana geldik" dedi.

Akıncı, "Kıbrıslı Türkler laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istiyor" diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "Kırım'ın ilhakı" gibi Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye bağlanmasının "korkunç" olacağı açıklamalarına siyaset dünyasından çok sayıda tepki gelmişti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Akıncı, yaptığı açıklamalarla Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletimize karşı yaptığı saygısızlıktan dolayı özür dilemelidir" demişti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı yazılı açıklamada, "Mustafa Akıncı'nın işgal ettiği koltuğa layık olmadığı açıktır. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığından derhal istifa ederek emaneti Kıbrıs Türklüğünün iradesine tevdi etmesi kaçınılmaz ve hayati bir sorumluluktur" ifadelerini kullanırken, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise, "Sayın Akıncı'nın İngiliz The Guardian gazetesine verdiği, Rumların çok hoşuna giden demeçtir" dedi.

KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ BARIŞ BURCU’DAN AÇIKLAMA

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, KKTC Cumhurbaşkanlığı resmi Web sitesinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Türkiye’de yayın yapan A Haber internet portalında “KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye düşmanlığı sürüyor! Yunan ve İngilizlere kucak açtı” başlığıyla bugün saat 14.54’te yayınlanan haber görünümündeki yalan, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilişkilerine, Türk halkıyla Kıbrıs Türk toplumunun kardeşlik hukukuna yönelik açık bir saldırıdır. Bu, Cumhurbaşkanımıza yönelik organize algı operasyonlarının ilki de değildir.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın açıklamalarıyla gerçek olmadığı o dönem ortaya çıkmış olmasına rağmen, 2016 yılında Güney Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanmakta olan bir gazetede yer alan spekülasyonu, 56 ay sonra A Haber, sanki bugün yayınlanmış, gerçekten olmuş ve doğruymuş algısı yaratarak yeniden dolaşıma sokmuştur.

A Haber, sahte isimler kullanan trol hesapların da bugün sosyal medyada Cumhurbaşkanımıza karşı organize bir şekilde başlattıkları algı operasyonu ile paralel hareket etmesi esefle gözlemlenmiştir.

Yalanı, haber kisvesi altında 56 ay sonra yeniden tekrarlamak mesleki ve insani ahlakla bağdaşmaz.

Cumhurbaşkanımız ve Kıbrıs Türk halkına yönelik bu tür algı operasyonları, gerçeği belki birkaç dakika bulandırabilir, ancak yalandan medet ummanın utancı kişiler için olduğu kadar kurumlar için de kalıcıdır.

Tüm insanlık gibi Kıbrıs Türk halkı da bugün ölümcül bir virüsle pençeleşirken, bazı çevreler KKTC’de 4 ay sonra gerçekleşecek seçime dışarıdan etki etme telaşına yeniden kapılmışlardır.

Unutulmasın ki bu konuda son sözü Kıbrıs Türk halkı kendi özgür iradesiyle söyleyecektir. Kıbrıs Türk halkının düzeyi, bu tür algı operasyonlarına prim vermeyecek seviyededir."

Editör: TE Bilişim