Singapur Havayolları'nın Londra'dan Singapur'a giden uçağı, Salı günü şiddetli türbülansa maruz kalarak bir kişinin hayatını kaybetmesine ve en az 71 kişinin yaralanmasına neden oldu. Türbülansın etkisiyle yolcular ve mürettebat kabin içerisinde savrulurken, uçak Bangkok'a acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Havayolu şirketinin açıklamasına göre, Boeing 777-300ER model uçak, Myanmar'ın Irrawaddy Havzası üzerinde uçarken, uçuşun yaklaşık 10. saatinde ve yemek servisi sırasında türbülansa girdi. Türbülansın ani ve şiddetli etkisi nedeniyle yolcular koltuklarından fırladı ve kabin içi eşyalar havada uçuştu.

SQ321 sefer sayılı uçuşta iş için Yeni Zelanda'ya seyahat eden yolcu Andrew Davies, CNN'e verdiği demeçte, türbülansın başlamasından saniyeler önce emniyet kemeri işaretinin yanmasının "tamamen normal" olduğunu söyledi. Ancak kısa süre sonra "her şey dağıldı". Davies, "Uçak sanki düşmüş gibi oldu. Muhtemelen sadece birkaç saniye sürdü ama ayakkabılar, iPad'ler, iPhone'lar, minderler, battaniyeler, çatal bıçak takımları, tabaklar ve bardaklar havada uçuştu ve tavana çarptı," diye ekledi.

Davies, arkasına döndüğünde türbülansın şiddetini fark ettiğini ve bazı yolcuların yüzlerinden kan geldiğini, yaşlı bir yolcunun ise "şiddetli şok" yaşadığını belirtti. "O kadar çok çığlık vardı ki," dedi.

Filistin'i bir ülke daha tanıdı Filistin'i bir ülke daha tanıdı

Uçaktan çekilen video ve fotoğraflar, olayın boyutunu gözler önüne serdi. Baş üstü bölmeler parçalanmış, acil durum oksijen maskeleri tavandan sarkmıştı. Kabin içindeki tepsiler, kaplar, plastik şişeler ve sıcak içecek kapları yere saçılmış durumdaydı.

Bangkok Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı Genel Müdürü Kittipong Kittikachorn, olayda 73 yaşındaki İngiliz bir adamın kalp rahatsızlığı şüphesiyle hayatını kaybettiğini açıkladı ve otopsi sürecinin devam ettiğini belirtti. Daha sonra bu kişi, Thornbury Müzikal Tiyatro Grubu (TMTG) tarafından "her zaman son derece dürüst ve beyefendi" olarak tanımlanan Geoff Kitchen olarak teşhis edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ölen İngiliz yolcunun ailesine destek sağlandığını açıkladı. Uçağın ön tarafında oturan Davies, arkasındaki Kitchen'a yardım ettiğini söyledi. "Birçok insanın yardıma ihtiyacı vardı ama biz bu beyefendiyle ilgilendik ve ben de onu taşımaya, koltuktan kaldırmaya yardım ettim ve bazı tıp uzmanlarının CPR uygulayabilmesi için onu yere yatırdık," dedi. Kitchen'a yaklaşık 20 dakika boyunca CPR uygulandı ancak maalesef kurtarılamadı.

Singapur Havayolları, olayın ardından bir açıklama yaparak yaralı yolculara tıbbi yardım sağlandığını ve hayatını kaybeden yolcunun ailesine başsağlığı dilediklerini ifade etti. Şirket yetkilileri, türbülansın beklenmedik ve şiddetli olduğunu belirterek, olayla ilgili detaylı bir inceleme başlatıldığını duyurdu.

Editör: Habererk Com