Turizm sektörünün bu seneki beklentileri ve planları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Karacabağ, Ayasofya'nın camii olarak kullanılmaya başlanıp müze olmaktan çıkartılmasının İstanbul turizm gelirini etkileyeceğini belirtti.

Karacabağ, Turizm sektöründe çalışan 16 milyon emekçinin kısa çalışma ödeneğinin bitirilmesi sonrasında bundan etkileneceğini ve sürenin uzatılması gerektiğini belirtti.

İTO Meclis Üyesi Otelcilik Kom. Bşk. Aydın Karacabağ'ın Ebru Güngör'e yapmış olduğu açıklamalardan öne çıkan konular şöyle:

“2015 YILI İNANILMAZ GÜZEL BİR YILDI”

Türkiye turizmi olarak başlarsak 2015 yılına kadar inanılmaz başarılı bir süreçti, 2015 sonrası güvenlik sıkıntıları terör olayları başladı. Biz o dönem dibi gördük demiştik fakat bir şekilde gemiyi yine yüzdürmeye çalıştık. Türkiye olarak krizlere hazırlıklı bir ülkeyiz, hemen uyum sağlıyoruz. Tabi bu koronayı görünce erken konuştuğumuzu fark ettik, dibi şimdi gördük. Korona ülke genelinde gerçekten kelimenin tam anlamıyla turizmi bitirdi.

“BİR YILIDAN FAZLA BİR SÜREYİ YAŞANMAMIŞ YIL KABUL ETTİK”

Bir yılı aşkın bir süredir hiç yaşanmamış bir yıl olarak geçti. Aşı haberleriyle birlikte haziran gibi bir düzelme bekliyoruz diye açıklama yapmıştık ama yine erken davranmışız çünkü mutasyon çıktı. Şimdi de planlarımızı daha ileri tarihlere sonbahar gibi planladık. Ne yazık ki iç açıcı bir durumumuz yok turizm açısından.

“AÇIK OLAN OTELLERİN ORANI YÜZDE 25, BUNLAR DA YÜZDE 35 ORANINDA DOLU”

İstanbul’da %70-80'e varan bir oranda oteller kapandı. %25'lik oranda açık otel vardı bunların doluluk oranı da %30-35 oranında. Bir açılma olayı vardı mart gibi fakat tablo ters döndü, vakalar arttı, açmış olanlar kapattı, açmayı düşünenler de erteledi. Iç karartıcı olabilir ama işler yolunda gitmiyor, personel kaybediyoruz. Kısa çalışma ödenekleri bitti.

“16 MİLYON TURİZM ÇALIŞANI ARTIK KÇÖ (Kısa Çalışma Ödeneği) ALAMAYACAK”

Ülkemizde yapılan bir çalışmada istihdam 16 milyon kişi, bu çok ciddi bir rakam. Milyonlarca insandan bahsediyoruz.

Kısa çalışma ödeneği bizi somut olarak koruyan bir önlemdi, çalıştıramadığımız evlerinde olan insan gücünü en azından bir miktar bir gelirle hayatını idame ettirmesini sağlıyorduk. Biz de işverenler olarak ekstra destekler veriyorduk. Ve bu artık yok. Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili rakip ülkeler de çalışma ödeneği süresi uzatıldı. KÇÖ (Kısa Çalışma Ödeneği) boyunca işsizlik fonunda biriken, devlet bütçemizin dışında, işçi ve işverenin parasıyla biriktirilen 91 milyar TL vardı, Mart ayında başlayıp 1 Nisanda biten KÇÖ den 31.6 milyar TL ödendi. Bu ödenen KÇÖ miktarının 3 katı kadar para işsizlik fonunda var!

“KALİFİYE ELEMANLARIMIZI ELİMİZDE TUTMAKTA ZORLANIYORUZ”

Bu çok yanlış bir zamanda kaldırıldı. Artık kalifiye elemanlarımızı sektörde tutamayacağız diye kaygılarımız var. Turizm bölümünde okuyan öğrencilerimizin %10'u bizim sektörde çalışıyor çünkü riskli sektör olarak görüyorlar. KÇÖ kararı tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

İngiltere’de pandemiden bir önceki yılın cirosundan %75'ine kadar ödenek verdi. Bizim ülkemizde biz işverenler olarak bir kuruş destek almadık. Ben şahsım adına destek almadım biz çalışanlarımıza desteğin devam etmesini istiyoruz.

“BAYRAMDAN UMUTLU DEĞİLİZ”

Önümüzdeki bayramla ilgili çok umutlu değiliz, çok fazla şeyin değişeceğini düşünmüyoruz. Çok sessiz ve sakin bir şekilde geçecek. Zaten bayramda da kapanma devam edecek diye açıklandı. Benim umudum en azından yazı kaybetmeyelim. Aşı programıyla yeni bir başlangıç yapabilirsek sezonu kötü geçirmemiş oluruz diye umut ediyoruz.

“DIŞ POLİTİKADA İMAJIMIZIN DÜZELTİLMESİ LAZIM”

Dış politika olarak da dostlarımızın sayısının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Haddimi aşmak istemiyorum ama ben turizm ekonomisiyle ilgili görüş vermek isterim ama bizim sektör uygulanan dış politikanın imajından da etkileniyor.

“AYASOFYA'NIN CAMİİ OLMASININ TURİZME ELBET ETKİSİ OLACAK”

Bir turizmci olarak Ayasofya konusunda sorumluluk içinde cevap vermem gerekiyor.

Ayasofya çok muhteşem bir eser, burasının cami olarak da kullanılmasının turizme etkisi olmaz dersem samimi olmayan bir açıklama olur, turizm penceresinden bakıldığında zaten içerisinde ibadet yapılan bir bölüm vardı, tamamen müze statüsünden çıkarıp tamamen camiye çevirmenin negatif tarafı şöyle olacak; İstanbul turizmiyle ilgili en büyük problemimizden birisi turistlerin kalış sürelerini uzatamıyoruz. 2-3 günle sınırlı kalıyoruz, bu süreyi uzatamadık. Çünkü acenteler ellerindeki kısıtlı yerlerde organizasyon düzenliyordu ve Ayasofya müze olmaktan çıkartılıp cami yapıldı bizim en önemli kozumuz olan Ayasofya’yı masadan kaldırdığımızda elimiz zayıfladı. Ayasofya ikonik bir eserdir ve turizmcilerin elinde o koz kalmadı. Annem de babam da hacı ama ben buranın ibadethane olarak açılmasını çok tasvip etmiyorum ama çok hassas bir konu ben turizmci olarak yorumladım.

“TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ İNSANLARIN EMEĞİNİN ÖNÜNE SET ÇEKMEYELİM”

Bizim turizmle ilgili en büyük sorunlarımızın başında kalifiye elemanlarımızı elimizde tutamıyoruz. Pandeminin ne zaman biteceği belli değil umarım kısa sürede biter. İstanbul inanın turizm konusunda kendi potansiyeli ile bir yere geldi, yeter ki alınan bazı kararlarla onun önüne set çekmeyelim. Taksici terörünü çözemedik, biz otelciler olarak elimizdeki bütün olanakları kullanıp müşterimizi baş üstünde tutsak tüm bunları bir taksici mahvedebiliyor. Emniyette kayıtlı birçok örnek var ne yazık ki.

Editör: TE Bilişim