2020 turizmi maalesef pandeminin gölgesinde kalarak turizmciyi de ülkemiz ekonomisini de hayal kırıklığına uğrattı.2019 yılında gerçekleştirilen 50 milyonu aşkın turist sayısı ve yaklaşık 34,5 milyar USD gelir bu sene çok gerilerde kaldı.

20 milyonu bulmayan turist sayısı ve 15 milyar USD dolayında kalan turizm geliri hepimiz için hayal kırıklığı oldu. Gelir ve sayısal açıdan oluşan düşüş turizm çalışanlarını da çok etkiledi 286 bin turizm çalışanı maalesef işsiz bıraktı. Bu rakamlar Türk turizmi için daha önce az rastlanan bir durum teşkil etti.

Buna rağmen turizmimiz ve turizmcimiz önemli çabalar ile ve özellikle devletimizin destekleri ile ayakta kalmayı başardı. Buna birde iç turizmimizin hiçbir ülkede olmadığı kadar dinamik olması bizleri 2021 için umutlandırdı.

Gerçektende 2021 sezonuna son derece umutlu bakıyoruz. Bizim inancımız 3-4ay içerisinde koruyucu aşının kullanılmaya başlaması ile birlikte turizmde yeniden başarılı sezonlarımıza doğru ilerlemeye başlayacağız. Bu yolda devletimiz turizme önemli destekler vermekte. Özellikle teşviklerle istihdamı koruyan önlemlerle ve de yurt dışı tanıtımlarla bu umutlar çok daha fazla artacak.

Ülkemizdeki tesisler turizmciler pandemi konusunda aldıkları önlemlerle Avrupa’nın çok ilerisindeler. Buna birde devletimizin getirdiği sertifikasyon zorunluğunu da eklersek inanın Avrupalı bile şaşkın kalıyor. Çünkü kendi ülkelerinde bu önlemler bizdeki kadar güçlü değil. En son olarak İngilizler yaptıkları anketlerde tatil yapmak isteyenlerin % 30’nun Türkiye’yi tercih ettiğini görüyoruz.

2021 turizm sezonunda 2020 ye göre yaklaşık % 60 artış asla sürpriz olmaz. Bu sezon elde edilen 15 milyar USD’nin 25- 27 milyar USD civarında oluşmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda istihdamın da yeniden yükselişe geçeceğini ve çalışan sıkıntısının da azalacağı bir diğer beklentimiz.

Türk turizmi ve turizmcisi kriz yönetimini iyi bilmektedir. Pazarını geliştirmek çeşitlendirmek alternatif pazarlar bulmak konularında son derece başarılı bir sektörüz. 2021 de bakanımızın da önerdiği gibi dijital platformlarda kendini tanıtmak VISIT tanıtım uygulamaları ile ön plana çıkmakta bu gayretlere ek destek olacaktır. Buna ülkemizin çok önemli bir avantajı olan gastronomi tanıtım faaliyetleri de turizmimize ivme kazandıracaktır.

Turizmcilerimiz pandemi sürecinde olduğu gibi dik durduğu sürece ve dünyanın kabul ettiği önlemler çeşitlilikler konusunda dijital platformlarda ön planda olduğu sürece biz 2021 hedeflerimizi gerçekleştirir 2019 da yakaladığımız ivmeyi en fazla 2022 de yakalar ve hatta geçebiliriz.