İçinde bulunduğumuz günlerde turizmimiz azda olsa iç Pazar la beraber hareketlenmeye başladı. Bu hareketlenme şüphesiz ihtiyaca cevap vermekten uzak olsa da turizm için bir umut bir hareket olması açısından olumlu bakmalıyız. Ancak bu hareketliliği sürdürebilir hale getirmek ve de biraz artırabilmek için alınması gereken acil önlemlere ihtiyaç var. Yurtdışı pazarlarının çoğunun kapalı olduğu bu dönemde bu beklentiler çok daha önem kazanıyor.

Okulların 31 ağustos da açılacağı bilgisi turizm için hayal kırıklığıdır. Ancak iç turizmle ayakta durmaya çalışan turizmciler olarak bu kararın yeniden gözden geçirilmesi ve mümkünse 15 Ekim’den önce okulların açılmamasını bekliyoruz. Bu sürede turizmi ve turizmciyi hiç olmazsa iç pazarla yaşatmalıyız. Okulların Ağustos sonu açılması iç turizmde büyük kayıp yaşatır.

Bir diğer konu gece çalışan mekânlar. Eğlence yerleri şuan açılamıyor çünkü saat 24.00’dan sonra her şey yasak. Oysa turist birazda eğlence için tatil yapıyor. Eskiden olduğu gibi sadece deniz kum güneş klişesi özellikle yeni nesil tatilci için her şey demek değil. Günümüz tatilcileri eğlenceyi ön planda tutuyor diyebiliriz.24.00 Yasakları bunu engelliyor ve bu kesim tatile gelmiyor. Buda otel doluluklarını olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra eğlence sektöründe çalışanlar çok mağdur mekânlar açılamıyor sektör işletmecileri yaptıkları yatırımla ilgili kredi borçları içinde çırpınmakta. Bu yasağın tekrar gözden geçirilmesi turizm için faydalı olacaktır.

Bir türlü son bulmayan 65 yaş üstü kısıtlaması da oldukça sıkıntı yaratıyor.65 yaş üstü vatandaşlarımız hem psikolojik olarak sıkıntı yaşıyor hem de akşam 20.00’dan sonra bir yere gidememek de onları üzüyor. Tabi onları üzerken zaten turizm kötü gidiyor diye iş yapamayan restoran cafe işletmeleri bir darbede yaş kısıtlamasından yiyor. Bir vatandaşımız tabiri ile virüs saat 20.00 bekliyor mu bilinmez ama olan turizm esnafına oluyor.

Temmuz ayındayız nerdeyse sezonun yarısı geçti hatta boş geçti kaldı 1-2 ay ama birçok turizm beldesinde hala inşaat yasağı uygulanmıyor. Hala belediye çalışmaları devam ediyor. Bu durumdan ne tatilci memnun ne turizmci memnun nede vatandaş, ama ne engel olunuyor nede bir müdahale yok.

Bu yazıyı okuyan her sıkıntı bu sezonumu buldu diyebilir ama maalesef öyle. Yetkililerden Özellikle turizm bakanlığından beklentilerimizi acil önlem alınmasını istediklerimizi sıraladık. Bizler turizmciyiz bu işe gönül verdik ve bu sektörden ekmek yiyoruz. Kimse alınmasın kırılmasın bu taleplerimiz turizmimizi yaşatmak için ve de bu sezonu daha az sıkıntı ile geçirebilmek içindir.

Saygılarımla