Türk dizilerinin dünyada izlenme oranları

Türk dizi sektörü, başarılı yapımlarıyla uluslararası arenada da adından söz ettiriyor. Popülerliği giderek artan yerli dizilerin izlendiği ülke sayısı da artıyor.

Günümüzde onlarcası izlenme rekorları kıran Türk dizileri, ilk olarak başrollerini Müjde Ar ve Şükran Güngör'ün paylaştığı 1975 yapımı TRT dizisi Aşk-ı Memnu'nun 1981'de Fransa'ya satışıyla açıldı. Yıllar sonra Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ'un başrol oynadığı günümüz uyarlaması da dünyanın dört bir yanında milyonlarca izleyiciye ulaştı.

Türk dizilerinin yurtdışı macerası 1981'de Aşk-ı Memnu başarısından yaklaşık 20 yıl sonra Deli Yürek dizisi ile geldi. Deli Yürek, bölüm başına 30 dolar gibi komik bir rakamla Kazakistan devlet televizyonuna satıldı.

Türk dizilerinin yurt dışındaki en büyük çıkışı, 2000'li yıllardaki yapımların Ortadoğu ülkelerinde yayımlanmaya başlamasıyla gerçekleşti. Gümüş dizisi, 2008 yılında Suriye Arapçasıyla seslendirilerek, Arap dünyasında Noor adıyla yayımlandı. Suudi televizyon kanalı MBC'nin verilerine göre dizinin final bölümü 85 milyon seyirciye ulaştı.

Gümüş dizisi, ilerleyen yıllarda onlarca dizinin bölgede popüler olmasının önünü açtı.

MUHTEŞEM YÜZYIL'DAN MUHTEŞEM ÇIKIŞ

Türk televizyonlarında da izlenme rekorları kıran Muhteşem Yüzyıl dizisi 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla izleyiciyle buluştu. Muhteşem Yüzyıl, en çok sayıda ülkeye ihraç edilen dizi oldu.

Türkiye'de Haziran 2014'te final yapan Muhteşem Yüzyıl, halen İspanyol Nova televizyonunda gösteriliyor 

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ DİZİ İHRACATÇISI

Türkiye, ABD'den sonra dünyada dizi ihraç eden ikinci ülke konumunda. Türk dizilerinin ihracat gelirleri 2008 yılında 100 milyon dolar civarında iken 2020 yılında 500 milyon dolara yükseldi. Türk dizileri artan ilgi ile sadece Orta Doğu ve Arap coğrafyasına değil, Balkanlar’dan Avrupa’ya, hatta Güney Amerika’ya kadar ihraç edilen kültür ürünlerine dönüştü.

Yapılan bir araştırmada yurt dışında Türk dizilerinin izlenme oranının yüksek olmasının sebebinin aile değerleri, aile bağları, özellikle ailelerin bir arada yemek yemeleri ve kültürel yakınlık olduğu ortaya çıktı.

Yunanistan’da Türk dizilerine yönelik yapılan bir araştırma, ülkede İspanyol ve İtalyan dizilerinin Türk dizileri kadar sevilmediğini belirledi. Bunun sebebi ise Türk ve Yunan kültürü ile aile yapısı arasındaki benzerlikler olarak gösterildi.

Almanya da kültürel yakınlık nedeniyle Türk dizilerinin izlendiği ülkelerden bir diğeri. 

Türk dizilerinin diğer ülkelerde tercih edilmesinin bir nedeni olarak da geleneksel Türk tiyatrosu ve gelişen teknoloji gösterildi. Köklü bir geçmişi olan geleneksel Türk tiyatrosu ve Yeşilçam’daki güçlü geleneğin bugünkü dizilerin başarısında etkili olduğu belirtiliyor. Türk tiyatrosu ve sinema geleneğindeki güçlü komedi ve melodram unsurları ile yönetmenlerin, senaristlerin ve oyuncuların farklı kaynaklardan beslenmesinin de Türk dizilerindeki başarısının en büyük sebepleri arasında gösteriliyor.

Editör: Yadigar Hanım