Kardeş Azerbaycan'ın milletvekillerinden Araz Alizade, Türkiye'nin çok sayıda terör örgütü ve onların destekçisi batılı ülkelere karşı çetin bir mücadele sürdürdürdüğü şu dönemde skandal açıklamalar yaptı.

Osmanlı para karşılığında geldi

Alizade, Osmanlı ordusunun “para yüzünden Bakü’yü kurtardığını” savundu.

Azerbaycan Parlamentosu milletvekili Araz Alizadeh, ITV’de yayınlanan “3B” programına katılarak sunucunun Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki sorularına yanıt verdi.

Sunucunun, “Osmanlı ordusu paşası Nuri Paşa’nın altın karşılığında Bakü’yü kurtardığını savunuyorsunuz? Ermenilerle olan ilişki de bile Osmanlı Azerbaycanlılardan yararlanıyor muydu?” şeklindeki sorusuna, “Osmanlı Ordusu, para karşılığında Bakü’ye geldi ve bizi kurtardı. Para olmasa asla savaşa girmeyeceklerdi” dedi.

Aynı zamanda Azerbaycan Sosyal Demokrat Partisi Başkanı olan Alizade, ayrıca Türklerle Azerbaycanlıların  kardeş olmadığını ileri sürdü.

Alizade, “Türklerle ile Azerbaycanlılar arasındaki kan gruplarındaki elementlere bakarsak, birbirleriyle uyumlu olmadığını görebiliriz. Türkler Asya’dan geliyorlar, sarı ırklara aitler. Azerbaycanlıların Hint-Avrupa ırkına aittir” değerlendirmesinde bulundu

Azerbaycanlı profesör o dönemi bakın nasıl anlatmıştı

Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ) Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anar İskenderli, Azerbaycan aydınlarının 1918'de yüzünü Osmanlı'ya çevirdiğini ve bağımsızlığın böyle elde edildiğini belirterek, şu çarpıcı ifadeleri kullanmıştı;

"Osmanlı ordusu Azerbaycan'ın yardımına geldi. Bugün doğudan batıya kadar ülkenin her yerinde Osmanlı şehitlerinin mezarları var. Eğer Osmanlı ordusu yardıma gelmeseydi hiçbir askeri gücü olmayan devlet Gence'de kalacaktı ve Bakü Azerbaycan'ın olmayacaktı."

Editör: TE Bilişim