Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 15 Mayıs 2019 tarihinde YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı) tarafından Ankara TOBB’da düzenlenen “Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri” programı çerçevesinde Türkiye’de eğitim gören yabancı ülkelerden öğrencilerle bir araya geldi.

ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLARKEN KIRIM GÜNDEME GELDİ

Dünyanını farklı bölgelerinden gelen öğrencilere Türkiye’de eğitimi seçtikleri için teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu, ilerleyen yıllarda öğrenci sayısının artacağını umut ettiklerini söyledi.

Konuşmasında kendi öğrenciliğindeki yurt dışı eğitim deneyimlerini aktaran Çavuşoğlu, sonrasında Türkiye’nin dış politikasına, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere, Suriye başta olmak üzere bölgesel ihtilaflara ve bunların çözülmesinde Türkiye’nin rolüne değindi. Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’de eğitim gören Kırım Tatar öğrenci Riana Teifukova’nın Türkiye-Ukrayna ilişkilerine ve Türkiye’nin yaklaşımına dair sorusu üzerine Dışişleri Bakanı, Ukrayna politikasının ana hatlarından bahsetti.

Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi:

“UKRAYNA’YLA HER ALANDA İLİŞKİLERİMİZ SAĞLAM”

“Ukrayna bizim siyasi ilişkilerimizin mükemmel olduğu ülkelerden birisidir. Belki de listenin başlarında gelen bir ülkedir. Her alanda ilişkilerimiz sağlam, güçlü, birlikte çalışıyoruz. Yeni seçilen başkanı (Volodımır Zelenskiy), Sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) aradı ve Ukrayna’yla ilişkilerimizi daha da güçlendirme arzumuzu bizzat sayın cumhurbaşkanımız sizin yeni cumhurbaşkanınıza aktardı. Ve yeni cumhurbaşkanınızın (Zelenskiy) seçimden hemen sonra dinlenmek için Türkiye’yi tercih etmesi de her Ukraynalı gibi, esasen Ukrayna’daki yeni yönetiminin de Türkiye’ye bakış açısını net gösteriyor.”

UKRAYNA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI HUSUSU

“Şimdi üzerinde çalıştığımız, müzakere ettiğimiz serbest ticaret anlaşması… Eğer o mümkün değilse bazı ürünleri kenara bırakabiliriz -iki taraf için de hassas ürünler var. Ticaret anlaşmasını imzalayarak inşallah ticaretimizin önündeki engelleri de kaldıracağız. Savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerimizi daha da güçlendirdik. Sadece ticarette değil, yatırımlar konusunda da keza öyle.”

“KIRIM’IN İLHAKINI HİÇBİR ZAMAN TANIMADIK, BUNDAN SONRA DA TANIMAYACAĞIZ”

“Siyasi olarak da biz en güçlü desteği Ukrayna’ya veriyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, sınır bütünlüğüne en güçlü desteği biz veriyoruz. Kırım’ın ilhakını hiçbir zaman tanımadık, bundan sonra da tanımayacağız. Bunu net bir şekilde zaten söylüyoruz. Ukrayna’yla Rusya arasında yaşanan sorunların çözümüne de objektif bir şekilde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunun da faydalarını gördük, Ukrayna da bunu biliyor. Ve Ukrayna’da AGİT’in, konseyinin gözlem, özel gözlem misyonunun başına da yine Ertuğrul Apakan’dan sonra başka, başarılı bir büyükelçimiz Sayın Haluk Çevik atandı. Bu esasen Türk diplomatının çok başarılı bir şekilde, objektif bir şekilde görev yaptığının bir başka kanıtıdır. İnşallah Ukrayna’yla ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz.”

Editör: TE Bilişim