Jaromír Štětina, Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz’ün katılımıyla düzenlenen Kırım’ın işgaline son verilmesini konu alan konferans esnasında özür diledi. 

SSCB döneminde Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun, Çek Cumhuriyeti’nin Sovyet Ordusu tarafından işgal edilmesine açıkça karşı çıktığını ve bu cesur davranışı için 3-4 yıl hapse atıldığını hatırlatan milletvekili Jaromír Štětina, “Bunun için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, ama fırsattan faydalanmama müsaade edin. Maalesef ülkemin Cumhurbaşkanı, Zeman’dan söz ediyorum, Kırımoğlu’na Kırım’ın işgal altında olduğunu, Rusya’ya ait olduğunu kabul etme ile ilgili açık çağrıda bulunmuştu. Bunun için utanç duyuyorum. Kırımoğlu, sizden bunun için açık şekilde özür dilemek istiyorum.” diye kaydetti.

Çek milletvekili Štětina’nın sözleri alkışlarla karşılandı. Daha önce Brüksel’de bugün, 31 Ocak tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgalini konu alan “İşgalin 4 Yılı – Kırım ve Kırım Tatarlarını Destekleme Yolları” konulu konferansın başladığı bildirilmişti.

KırımSOS (CrimeaSOS) ile Uluslararası İnsan Hakları Ortaklığı (IPHR) sivil toplum teşkilatları ve Rebecca Harms, Petras Austrevicius, Jaromír Štětina olmak üzere Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından organize edilen konferansa, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz katılıyor.

Editör: TE Bilişim