İşgalci Çin’in hakkında yakalama kararı çıkardığı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkin Emet, Yeniçağ muhabiri Berkay Bigeç’e Doğu Türkistan’da bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşen soykırımı anlattı.

Doç. Dr. Erkin Emet’in röportajında en çarpıcı ifadeler Uygur Türklerinin organlarının ‘helal organ’ diye zengin Araplara satıldığına dair verdiği bilgiler oldu. Emet, “Ağır kamplarda tutulanlar ellerinde kelepçeler, ayaklarında zincirlerle Çin’in iç bölgelerine taşınıyor. Uluslararası medyadan ‘helal organ’ ticareti diye Arap ülkelerindeki zenginlere Doğu Türkistanlıların organlarının satıldığıyla ilgili haberler alıyoruz. Doğu Türkistan tarihinde ilk defa toplumu tamamen yok etmeye yönelik bir soykırım politikası olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz” diye konuştu.

Emet’in açıklamalarında atıfta bulunduğu haberler, araştırmacı CJ Werleman’ın kaleme aldığı raporlara dayanıyor. Werleman, raporunda organ toplama programının canlı şahidi Enver Tohti’ye sorular yöneltmiş ve Suudi Arabistan gibi organ bağışı oranı yüksek olmayan bir ülkede iki yıl gibi bir sürede 412 kişiye organ nakli yapıldığına dikkati çeken ifadelere yer vermişti.

“Doğu Türkistan Bağımsız Olana Kadar Bu Mücadele Devam Edecek”

Uygur diasporasının önde gelen isimlerinden Emet, hakkındaki yakalama kararına ilişkin “Çin’in bu tip kararlarını demokratik ülkeler ciddiye alınmıyor” dedi. Emet sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim büyüklerimiz, İsa Yusuf Alptekinler, Muhammed Emin Buğralar Türkiye’de bu davayı başlatmış, biz bunu Doğu Türkistan bağımsız oluncaya kadar devam ettireceğiz. Çin bizi susturmak istiyor ama susmayacağız. Türklerin atayurdu olan Doğu Türkistan bağımsız oluncaya, oradaki halk özgür oluncaya kadar susmayacağız.”

NY Times’ın Yayınladığı Gizli Belgeler

Emet, New York Times’ın yayınladığı Çin’in Doğu Türkistan politikasını ortaya koyan gizli belgelere ilişkin soruya “Dünya 2-3 yıldan beri toplama kampları var mı, yok mu; tartışması içindeydi. Bu belgeyle beraber nokta konmuş oldu” yanıtını verdi. Emet, Doğu Türkistan’da büyük bir insanlık suçuna imza atan Xi Jinping’in uluslararası mahkemelerde yargılanması için girişimler yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim