Kırım Haber Ajansının, Tebriz bürosunun haberine göre; Sokakta kimliksel taleplerinin de olacağını duyuran Güney Azerbaycan Türk Hareketi, 1978'deki hayal kırıklığına uğramak istemediklerini bu nedenle Farsların değil kendi öz milli ve iktisadi talepleriyle meydanlara çıkacaklarını beyan etti. Güney Azerbaycan eyaletleri İran vergi sisteminde verginin en yüksek olduğu eyaletler olarak biliniyor.

Protestocuların meydanlarda şu sloganları atacağı duyuruldu: "Cana can kana kan yaşasın Azerbaycan",  "Azerbaycan talandı millet oyan emandı", "Azerbaycan var olsun istemeyen kör olsun", "Azerbaycan dur sesi ver Urmu gölüne nefesi ver", "Anadilinde medrese olmalıdır herkese", "Türk dilinde medrese".

Hatırlanacağı üzere 1978-79 İslam devriminde Pehlevilere karşı Humeyni ile beraber ayaklanan Türklerin devrimden sonra hiçbir milli taleplerinin dinlenmediğini gördüklerinden ve dini liderleri Şeriatmedari'nin bile öldürüldüğünden, uzun senelerden beridir süregelen baskılardan ötürü Tahran yönetimine karşı tepkili oldukları ifade ediliyor.

Bununla birlikte Güney Azerbaycan Türklerinin protesto duyurusundan önce de eylemlere çıktıkları biliniyor. Dün 31 Aralık'ta Meraga şehrindeki protestolar sırasında sosyal medyada yayımlanan videolarda eylemcilerin İran bayraklarını söktükleri, sokaklarda Türkçe sloganlar attıkları görüldü. 

Editör: TE Bilişim