27 Ocak'ta Bişkek HES'inde yaşanan arızalar sonrasında elektrik kesintisi yaşandı. Bununla beraber ısınma sistemleri de çöktü. Bişkek HES yetkilileri 27 Ocak akşamı saat 22:00'da sistemin geri geleceği sözünü verse de sorun takip eden günlerde devam etti. 29 Ocak'ta mühendis ekiplerinin Bişkek HES'teki sorunları giderme çabaları da sonuçsuz kaldı. 

Tüm bu olumsuz gelişmeler sonrasında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov devreye girdi. Cumhurbaşkanı Jeenbekov, kesintiler hakkında soruşturma başlatılması emrini verdi. Yapılan incelemeler sonrası krizin barajdaki pompalama sistemindeki arızadan kaynaklandığı belirlendi. Bişkek HES'in müdürü Nurlan Ömürbekuulu pompalama sisteminin 1960'lardan kalma olduğunu vurgulayarak son yıllarda tamiri için yeterli ödeneğin bir türlü bulunamadığını vurgulamıştı. 

30 Kasım'da (bugün) Kırgızistan Başbakanı Sapar İsakov Bişkekli vatandaşlarından özür diledi. Tüm bu olumsuz gelişmelere bir de gün içerisinde başkent Bişkek'in önemli süpermarketlerinden Oş Market'in büyük bir yangın ile karşı karşıya kalması eklendi. Yangın itfaye ekiplerinin yoğun çabaları ile söndürülebildi. Başbakan Sapar İsakov saat 16:00 itibari ile Bişkek'teki vatandaşlara elektrik ve ısınma sisteminin geri geleceğini belirtti. Öğlen saatlerinde ise Kırgızistan Başsavcılığı Ofisi konu ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını kamuoyuna duyurdu.

Editör: TE Bilişim