Görüşmede Kazakistan’ın düzenlediği EXPO 2017 fuarının en iyi ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesiyle kutlayan Jeenbekov, “Kırgızistan Cumhuriyeti’ne gösterdiğiniz desteğinizden dolayı bizzat Size teşekkür etmek istiyorum. Kardeş (ülke) Kazakistan’ın desteğini her zaman hissediyoruz. Hem Sizin düzeyde, hem ülke (Kazak) hükümeti düzeyinde” dedi.

Buna karşılık Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkeler arasındaki işbirliğinin temelinde iki halkın tarihsel birliği ve güven bağının olduğunu söyledi. Kazakistan ve Kırgızistan’ın komşu ve kardeş halklar olduğunu ifade eden Nazarbayev, “Ben her zaman, imkan el verdikçe, Kırgızistan’ın başarılı bir geleceği için gereken yardım ve desteği sağlayacağım. Ekonomik gelişim için siyasi istikrar oldukça önemlidir. Biz her zaman Kırgız halkıyla beraber olacağız. Kırgızistan’da önümüzde cumhurbaşkanı seçimleri olacak ve biz Kırgız halkının seçtiği cumhurbaşkanı ile çalışacağız.” diye konuştu.

Daha önce, 5 Temmuz’da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan’a 100 milyon dolarlık desteğin sağlanmasına ilişkin bir yasa imzalamıştı. Tamamen geri dönüşümsüz olan ve taksit halinde takdim edilecek kredinin, gümrük kapılarındaki teçhizatın yenilenmesi için kullanılacağı bekleniyor.

Bişkek’e ayırılan kredi desteğinin ayrıca, iç piyasa üzerine olumlu bir etki yaratmakla beraber, aynı zamanda Kazakistan için de ikili ticari ilişkilerde daha uygun koşullar sağlayacağı tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim