Başbakan Victor Orban'ın Eylül ayında yaptığı açıklamada Macarlar ile Türklerin dil konusunda bağlantıları olduğunu belirtmişti.

Ülke tarihi, dil ve kültür noktasında araştırmalar yapacak olan enstitü 1 Ocak'tan itibaren resmen çalışmalara başlayacak. Enstitünün yapacağı çalışmalar ile, Macarların kimlik bilmecesinin çözülmesi planlanıyor. Macar Bakan Miklós Kásler'e göre, söz konusu enstitü bünyesinde tarihçiler, arkeologlar, dil bilimciler, etnograflar ve antropologlar bir araya gelecek.

MACAR TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK
Edinilen bilgilere göre, enstitüde çalışan bilim insanları; Macarların Karpatlar havzasına geldikleri 9. yüzyıl öncesi dönem, Macarların kökeni ve halkın Macaristan topraklarına yerleşmesi gibi konuları mercek altına alacak. Gabor Jozsef Horvath-Lugossy'nin başına getirildiği enstitünün, çalışma alanları arasında Macar dilinin yapısı, özellikleri ve dilin Macar kültürüne etkisi gibi bir dizi konuda incelenecek.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Eylül ayında Kırgızistan'da düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Macar dilinin Türk diliyle bağlantılı olduğunu dile getirmişti. Macar kavminin tam olarak hangi bölgeden geldikleri konusunda kendi tarihçileri arasında da herhangi bir fikir birliğinin bulunmadığını dile getirdi. Esasında birçok tarihçi, Macarların nereden geldiklerinin bilinmediğini savunuyor. Ancak Macarlar, kendilerinin Orta Asyalı ve Türk kökenli olduklarını düşünüyor. 

Macaristan Araştırma Enstitüsü, Başbakan Victor Orban'ın imzaladığı kararname ile 1 Ocak'tan itibaren resmen faaliyetine başladı. Enstitünün kurulmasına öncülük edenlerden İnsan Kaynakları Bakanı Miklós Kásler, ekim ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu alanda yapılacak çalışmalar, Türk-Finno-Ural dil varsayımına ya da kimlik tartışmasına son verebilir'" demişti.

Editör: TE Bilişim