Türkmeneli Partisi Gençlik teşkilatları sorumlusu Ali Kasapoğlu liderliğinde , Altunköprü anıtını ziyaret eden Türkmen bozkurtlar, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Türkmenelinin fikir ve kanaat önderlerinden rahmetli Necmettin Kasapoğlu'nun oğlu, Türkmeneli Partisi Gençlik teşkilatları sorumlusu  Ali Kasapoğlu "Altunköprü, halkımıza karşı işlenmiş  katliam ve soykırımdır. Bir insanlık suçudur. Türk Milleti bu acıyı asla unutmayacak, hafızalarından silmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Altunköprü Katliamı nedir?

102 Irak Türkmeni 28 Mart 1991'de Altunköprü kasabasında Saddam rejimi güçleri tarafından katledildi. Türkmen kasabası Altunköprü, Kerkük-Erbil yolundaki Küçük Zap nehri üzerindeki köprüden ismini alıyor.

Kerkük'ün kuzeyinde bulunan Türkmen kasabası Altunköprü'de 27 yıl önce yaşanan katliamda 10 ila 66 yaş aralığındaki 102 Türkmen katledildi. 1. Körfez Savaşı sırasında Irak içerisinde yaşanan kargaşa ortamından ötürü ülkede Kürt ve Şii unsurların ayaklanmaları baş göstermişti. Peşmerge güçleri 18 Mart 1991'de Kerkük'ü işgal ederek kentte tapu ve nüfus dairelerini yağmaladılar.

Irak Ordusu Kerkük üzerine yürüyüş harekatına başladığında ise peşmergeler geri çekilmeye başladı. Saddam rejimine bağlı Irak Ordusu peşmergeyi karşısında bulamayınca isyan bile etmeyen Türkmenlere karşı sözde intikam kampanyası başlattı. Genç yaşlı ayırt etmeden Kerkük, Tazahurmatu ve Altunköprü kasabasından topladıkları 102'i Türkmen'i Altunköprü yakınlarındaki Dibis Kayabaşı mevkiine götüren Saddam güçleri soydaşlarımızı kurşuna dizerek infaz etti.

8 YAŞINDAKİ TÜRKMEN ÇOCUK KATLEDİLDİ

Şehitlerin 55'i Kerkük şehir merkezinden, 15'i Tazahurmatu'dan, 32'si Altunköprü'den ve 13'ü ise bilinmeyen Türkmen bölgelerinden getirilmişti. Şehit düşen Türkmenlerden 25 tanesi 18 yaşının altındaydı. Şehitlerden Cemil Süleyman Abbas sadece 8 yaşındayken katledildi. Kemal Sabır Ahmet ise 10 yaşında bulunuyordu.

Irak Türkmenleri 1922'den beri sayısız soykırıma uğradı. Bunların bazıları peşmerge ve diğer Kürt grupları tarafından diğerleri ise Arap milliyetçisi Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirildi.

Altunköprü kasabası 20 Kasım 2017'de peşmerge işgalinden kurtarıldı. Altunköprü, özellikle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından ABD işgali sonrası Kürtleştirilmeye çalışılan bölgelerden biriydi.

Editör: TE Bilişim