Halk, KKTC'de artık bir gelenek hâline gelen koalisyon hükümetlerinin devamı yönünde oy kullandı. 

SAAT 18.00'DE SANDIKLAR KAPANDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla bu sabah başlayan erken genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

KKTC'de oy verme işleminin saat 18.00 itibarıyla tamamlanmasının ardından oy sayımına başlandı.

ZAFER MİLLİYETÇİLERİN

Sonuçlar akşam saatlerinde kesinleşti. Milliyetçi Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 35'in üzerinde oy alarak birinci oldu. 190 bin seçmenin bulunduğu ülkede, ana muhalefet Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci, yeni kurulan Halkın Partisi (HP) ise, üçüncü sırada yer aldı. Sonuçlar, KKTC'de yeni bir koalisyon hükümetinin kurulacağı anlamına geliyor.


Seçim sonuçları 2 ya da 3 partili bir koalisyona işaret ediyor. İlk gelen sonuçlara göre birinci parti yuzde 36 oyla, mevcut Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisi (UBP) oldu. İkinci parti ise Cumhuriyetçi Birlik Partisi (CTP) oldu. Bu parti yüzde 23 civarında oy aldı. Seçime büyük umutlarla giren Kudret Özersay liderliğindeki Halkın Partisi (HP) ise yuzde 16 oy aldı ve bu konumuyla kilit parti oldu. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) yüzde 9, Serdar Denktaş'ın liderliğini yaptığı Demokrat Parti (DP) yüzde 5'lik barajı aştı. Türkiyeli göçmenlerin kurduğu parti olarak bilinen Yeniden Doğuş Partisi de ilk kez yüzde 5 lik barajı aşarak parlamentoya girdi. Kısaca yeni KKTC Parlamentosu'nda 5 parti yer alacak. 

Ortaya çıkan bu tabloya göre hükümet kurabilmek ancak bir kaç partinin bir araya gelmesiyle mümkün görünüyor. Hükümet kurma görevi mevcut Başbakan Huseyin Özgürgün'e verilecek. Ancak Özgürgün halen hükûmet ortağı olan Denktaş'ın partisi DP ile koalisyon kurmak icin yeterli orana ulaşamadı. Üçüncü bir partiye ihtiyaç bulunuyor. Bu partinin de YDP olabileceği söyleniyor. Yapılan analizler arasında yapılan bu erken seçimin bir başka erken seçim getirebileceği bulunuyor. 

Zeynel Lüle - Lefkoşa

Editör: TE Bilişim