Kadın olmak zordur bu topraklarda. Kadın olmanın bedeli vardır. Beşikten mezara kadar ödersin, ödetirler sana kadın olmanın bedelini….. Daha annenin karnındayken cinsiyetini öğrenen ailenin boynu bükülür… Baba erkek döl verememesinin, anne kocasına erkek evlat hediye edememesinin burukluğunu yaşamaya başlar. Etraftan sahte sözcükler sarf edilmeye başlar birden ‘’kız evlat öz evlattır üzülmeyin’’ derler, ‘’Babası biliyor musun? Kız çocuğu babaya çok düşkün olur ‘’ derler…. Babaanne erkek doğuramayan bir gelin sahibi olmanın ezikliği ve sıkıntısı, anneanne ise kızının eksikli olduğunun derin mahcubiyetini yaşamaktadır. Dost ve arkadaşların bir arada bulunduğu bir mecliste bir sessizlik olsa ‘’Bir kız çocuğu mu doğdu?’’ diye sorarlar oradaki insanlar birbirlerine…… Bu kadar sıkıcı bir durumdur yani kadın olarak dünyaya gelmen….

 Cinsiyet ayrımcılığı bizim gibi toplumlarda büyük bir toplumsal problem olarak karşımıza çıksa da kadının ikinci sınıf insan olarak muamele görmesi aslında tüm dünyanın sorunudur. Kadın insan olarak görülmez. Onun ön planda hep bedeni ve bedeninin bazı bölgeleri vardır. Bir topluma insan olarak girmeye  çalışır  lakin o unutsa da unutturmazlar ona cinsiyetini… Kötü bakışlar onu rahatsız eder. Herkes merak eder ‘’Bu kadının burada ne işi var?’’ Asla özgür değildir. Hep kısıtlanmaya çalışır erkek egemen toplum kadını…..

 Dedim ya kadının zorlu macerası anne karnında başlar. Çocukluk , gençlik dönemlerinde de hep sıkıntılarla boğuşur. Gerçi bugün toplumdaki geline noktada istismar kız ya da erkek çocukları ayırmadan erkek sapıklar tarafından  uygulanan bir cinsel suç olarak karşımıza çıkmakta…. Kız çocuk aile içi veya dışı şiddet  ve istismara uğrayabilir. Kız çocuk giyiminden dolayı umuma açık yerlerde saldırı ve şiddete maruz kalabilir. Kız çocuk sokakta en basitinden bir erkek arkadaşıyla sohbet etse mahalleli tarafından damga yiyebilir.

 Kadın olmak zordur bu toplumda dedik ya…. Her ne yaşta, her ne konumda, her nerede olursa olsun insan değildir, kadındır o…..

 Aslında ne önemli bir varlıktır…. Annedir, toplumun direği aile, ailenin direği kadındır. Şefkattir, anlayıştır, uzlaşmadır, duygudur, özveridir, sevgidir, sabırdır, huzurdur, tasarruftur, mutluluktur, birliğin tesisidir, yuvanın sıcaklığıdır , evlatların geleceğidir , savaşçıdır , barışçıdır, kirli çıkıdır , hissiyattır, bilgedir, öngörüdür, hissi kablel vukudur, o giderse hiç bir şey eskisi gibi olmaz…..

 İşte bu kadın, bazen bir öğretmen, bazen bir bankacı, bazen bir doktor, bazen bir avukat, bazen temizlik işçisi, bazen tarlada bir ırgat, bazen bir ev hanımı, bazen bir muhasebeci, bazen bir muhasebeci, bazen bir fabrika işçisi olarak karşımıza çıkar…. Çünkü kadın her alanda çalışmakta ve yaşam mücadelesini sürdürmektedir… Fakat inanın bu ortamlarda da kadınlar sadece işleri ile değil aynı iş yerlerinde çalışan erkeklerin eziyetleri ile uğraşmak zorunda kalırlar… Bahsettiğim sadece cinsel olarak istismar değildir. Değildir ama yok ta

sanmayın. Hiç bir şey yapmasa bakışları ve sözleri ile rahatsızlık verir. Bunun yanında erkekler iş yerlerinde kraldır. Aynı işi yapan kadından fazla para kazanırlar. Iş bölümü yapıldığında işin fazlasını kadına kakalamaya çalışırlar. Kadın isen aklın yetmez ve eksik eteksindir… Her ortamda bu böyledir….. Kadından yönetici olmaz diye bir geyik çevirir zavallı erkek egemen toplum…. Pek de ala olur… Kadın eli değmişse hangi iş olursa olsun çok ta iyi olur…..

 Kadın bir topluma girince hiç yakıştıramaz erkek kafalar. Dedim ya merak ederler ne işi var burada diye… Yoklama çekerler belki de hangi amaçla burada diye… Çünkü kadındır o… Erkek kafa ona bir rol biçmiştir. O evinde oturmalı ve elinin hamuru ile erkek işine karışmamalıdır…. Kadının konuşmaya hakkı yoktur, gülmeye, sakız çiğnemeye, dondurma yalamaya, arkadaş dost edinmeye de hakkı yoktur…. Çünkü o kadın bedenine sahiptir….

 Gece evine yalnız dönemez çünkü biri arkadan yanaşıp tecavüz eder şansı varsa bir kaç kırıkla olayı atlatır, yoksa cinayete kurban gider.  Yine otobüse bindiğinde yalnızsa rota değişir tecavüze uğrar sonar da vahşice öldürülür… Kadın olmak zordur bu topraklarda beşikten mezara kadar…. Herkes gitmiş sen kalmışsındır yaşın seksen, emekli maaşın zaten kuş yemi almaya yetecek kadar, işte buna bile göz diken şerefsiz cani gece evine girip maaşını alıp sana tecavüz edip öldürür…..

Dedim ya kadın olmak zordur bu memlekette…… Kimse tecavüz mağduru ile evlenmek istemez… tecavüze uğradığın zaman öldürülsen daha iyi derler… Sen insan değilsin ki kadınsın. Senin bedenin var ve sen sadece o bedenden ibaretsin.  Senin psikolojin var mı yok mu ? Sen darmadağın oldun mu? Kimse bunu umursamaz… Sen artık kirli bir kadınsın…. Hani mundar hayvanlar var ya eti yenmez, işte sana çekilen muamele budur….

 Kadın olmak zordur bu topraklarda dedim ya….. Yeri gelir amcan, yeri gelir dayın, yeri gelir erkek kardeşin, yeri gelir baban tecavüz eder… Bunlardan hamile kalırsın…. Bu belalara uğramadan evlendiysen bakarsın kayınpederin veya kayın biraderin ya da o evdeki başka bir erkeğin saldırısına uğrarsın…… Ve en kötüsü asla ve asla konuşamazsın…. Sesin çıkmaz… Sesin çıkarsa büyük felaket olur… Seni sustururlar…. Sen sustukça rezillikler devam eder…. Bizler de bilir ama susmak zorunda kalırız…. Bu haksızlıklara susarak dilsiz şeytan oluruz her birimiz. Hepimiz kadının özgürce seçtiği yaşam yollarını saygı ile karşılamak yerine onu damgalamaya uğraşırken aslında kadınların nasıl zorluklara göğüs gerdiğini umursamazdan geliriz.

 Kadın olmak dedik bu topraklarda zordur…. İster az ister çok tahsil yapsın gelindir evlenince, el kızıdır… Romanlara konu olmuştur… Kayınvalideye kayıtsız şartsız biat etmelidir… Lakin ne kadar biat etse de asla sevilmez… Çünkü el kızıdır… Aralarındaki rekabet zaman zaman insanlık ölçülerinin dışına çıkarak ölene kadar devam eder… İki kadın da hep huzursuz hep mutsuzdur…. Ama gelin hep gelindir, el kızıdır… Biri gider biri gelir diye düşünülür… Çünkü o bir kadındır ve sadece bedenden ibarettir…..

Kadın olur , donanımlı olur, hoca olur, milletvekili olur,  bakan olur, meclis yönetir , bu toplumun ablası olur, baş tacı olur, büyük bir kitlenin liderliğine talip olur…. Aşağılık erkek kafalar, kadını bedenden ibaret gören reziller iftira atarlar, alçaklık yaparlar, namusuna dil uzatırlar, ailesine , küçük torununa kadar çamurlarını sıçratırlar……. Dedim ya kadın olmak zordur bu topraklarda….