Gazeteci İsmail Türk, Ulusal Kanal'da Seda Anık'ın sunduğu Odak Noktası programına konuk oldu. Türk Dünyası ve Asya ülkeleri ilişkisini değerlendirdiği programda Türkiye için Çin ve Rusya korkusuna yer olmadığına vurgu yapan Türk, "Bu ilişkileri geliştirmek, bu dünyayla buluşmak bölgenin çıkarına gibi gözüküyor. Rusya ilişkileri ile ilgili iktidarın tutumu son günlerde ambargo uygulanması, ilişkilerin geliştirilmesi noktasında biraz Batı ve NATO'nun istekleri doğrultusunda gelişiyor" dedi.

NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşı ile yeniden bir yerleri koruyacak havasına girmeye çalıştığını dile getiren Türk, NATO konusundaki görüşlerini şöyle açıkladı:

"Türk milletinin kısa, orta ve uzun vadede menfaatleri, tarihsel hafızamıza da baktığımızda neyi gerektiriyorsa onu yapmak lazım. Dün Avrupa'nın bir Çin korkusu olabilir ama gördüğümüz kadarıyla bir orta asya, bir Türk dünyası ve Türkiye için Çin korkusuna ve Rusya korkusuna orta ve uzun vadede de gerek yok. Bu ilişkileri geliştirmek bu dünya ile buluşmak bölgenin çıkarına gibi görünüyor. O bakımdan NATO'nun bizi Sovyet yayılmacılığına karşı sözde şemsiye gibi önümüze konması aldatmacası bence tam bitmişken, Avrupalılar da uyanmışken, Avrupa ordusunu kuracaklarken, Ukrayna-Rusya savaşıyla NATO'nun sanki yeniden bir yerleri koruyacakmış havası vererek genişleşmesi ve Sovyetleri kuşatması, bu kuşatmanın Sovyetler Birliği'nden çok Çin'e yönelik hazırlık olduğunu görmek büyük bir keşif gibi anlaşılmasın. Çünkü Çin'de yapılan gelişmeler markalaşmaya ve dünya ile rekabet etmeye küresel siyaset masasına artık Çin'in ben de varım demesi Amerika'yı özellikle rahatsız ettiği aşikar. Bu bağlamda coğrafyamızda barış üzerine estirilen bütün herşeyi desteklemek lazım. Türkiye'nin de bu kervana katılması lazım. Çünkü çok dinamik ve her şeye ihtiyacı olan gelişmiş emperyalist ülkelerin çok gerisinde olduğumuz için gerginlikler savaş değil barış çerçevesinde Türk dünyasının ve bölgenin güzel geleceğini inşa edebiliriz."

Editör: Yadigar Hanım