~~
Çin’in baskı ve zulmünden kaçap Türkiye’ye sığınmak isteyen 300 Uygur Türkü için Adana Büyükşehir  Belediyesi önemli bir çağrıda bulundu. Büyükşehir Belediyesi adına basın açıklamasını yapan Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Ali Arslan Şunları söyledi:

Değerli basın mensupları ve Aziz Türk Milleti;

Bildiğiniz üzere yaklaşık 300 Doğu Türkistanlı soydaşımız,Çin Devletinin baskı, zulüm ve işkencelerine dayanamayarak, bir sene önce yurdunu ve toprağını terk ederek Türkiye ye doğru yola çıkmak zorunda kalmışlardır. Bu zorlu yolculuk hem Türk Milletinin her Ferdi için hazin bir öykü hem de soydaşlarımız için çile ve ızdırap dolu bir yolculuktur. Bu zorlu yolculukta soydaşlarımız Tayland’a kadar gelebilmiş ve Çin’e iade edilmek üzere Tayland Devleti tarafından yakalanmışlardır. Hatırlanacağı gibi Kafkaslardan Türkiye’ye sığınmış 150 kadar soydaşımız zamanının yöneticileri tarafından Rusya’ya iade edilmiş, SSCB’nin yöneticileri tarafından Boraltan Köprüsünde acımasızca kurşuna dizilmişlerdir. Türkiye, Uygur Türklerinin can güvenliğini biran önce sağlamalıdır. Her ne şart altında olursa olsun, soydaşlarımızın Türkiye’ye nakli ivedilikle gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde 2. Boraltan katliamı kapıdadır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu konuda girişimlerinin olduğunu ifade etse de henüz somut bir adım atılmamıştır. Buradan çağrımız, yüzbinlerce Suriyeli ve Iraklı göçmene kucak açan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kapılarını soydaşlarına da tamamen açmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Irak Türkmenlerine yaşattığı hayal kırıklığını, Uygur Türklerine de yaşatmamalıdır.

300 Türk evladı bizlerden uzanacak yardım elini beklemekte ve sadece Türk Milleti’nin yüce gönlüne sığınmaktadır. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bugün itibari ile resmi makamlara gerekli girişimleri başlatmış bulunuyoruz. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Hüseyin Sözlü’nün talimatı ile, Adanalı hemşerilerimiz adına, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, bu soydaşlarımıza sonsuza kadar kucak açmaya, evimizi ve yurdumuzu onlarla paylaşmaya hazırız. Çok iyi bilinmelidir ki; Türkiye Uygur Türklerinin öz vatanıdır. Uygur Türklerinin Türkiye’ye naklinin sağlanamaması durumunda, bu kardeşlerimizin başına gelecek her türlü beladan yetkililer sorumlu olacak ve bu durum tarihimize Boraltan hadisesi gibi kara bir leke olarak geçecektir. Bu duruma sebep olan yöneticiler ve iktidar sahipleri, hem Türk Milletinin hem de insanlığın vicdanında en ağır şekilde yargılanacaklardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: TE Bilişim