Çin yönetimi, "kentsel dönüşüm" adı altında Uygur Türklerine ait tarım arazilerini istimlak ederek, buralara Han asıllı Çinlileri yerleştiriyor. Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Abdulehed Er, son olarak Doğu Türkistan’ın Hotan vilayetinde Uygur Türklerinin arazilerinin zorla gasp edildiğini ve bu yüzden köylüler ile polis arasında arbede yaşandığını söyledi. 

Doğu Türkistan’ın, "işgal altında" olduğunu söyleyen Er, "baskı ve zulüm altında tutulan Uygur Türklerinin tarım arazileri ve arsalarının gasp edildiğini" ifade etti.

"DİRENENLER HAPSE ATILIYOR"

Uygur Türklerinin elinden alınan toprakların Çinli göçmenlere verildiğini veya buralara Çinli göçmenlerin yerleştirildiğini kaydeden Er, uygulamaya karşı hukuki mücadelelerin sonuçsuz kaldığını, "gasba direnenlerin ise hapse atıldığını" belirtti. Er, "Devamlı olarak halka düşman olan Çin bu bölgeye kendi Han asıllı Çinlileri göndererek bölgedeki demografik yapıyı değiştirmek istiyor. Doğu Türkistan bölgesine göç etmeyi kabul eden Çinlilere devlet hem para hem de iş garantisi veriyor" dedi.

Devletin bu teşvikinin birçok Çinli için çok cazip olduğunu kaydeden Er, "Yıllardır Han Çinlileri Doğu Türkistan topraklarına göç ediyor.

Çin bölgeyi tam anlamı ile kendi adamları, yerli halkı ile doldurmak için son beş yıldır Kaşgar ili olmak özere Doğu Türkistan’ın bir çok bölgesinde kentsel dönüşüm projesi adı altında uygulanan keyfi istimlak politikası yürütüyor" şeklinde konuştu.

Doğu Türkistan bölgesindeki "Çin işgal yönetimi" tarafından bölgeye sürekli olarak Han Çinlilerinin yerleştirilmesinin, Uygur Türklerinin tepkisine neden olduğunu söyleyen Er, "Bölgenin en değerli arazi ve arsaları halkın elinden resmen zorla gasp ediliyor. Evleri yıkılan Uygurlara piyasa değerinin çok altında istimlâk bedeli ödeniyor.

İtiraz edenlerin itirazları kabul edilmiyor ve tutuklanıp hapse atılıyor" dedi. Er ayrıca, "Bu haksızlığı tüm dünya görmeli ve tepki göstermeli, orada bir halk eziliyor, haksızlığa uğruyor, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu haksızlığa sessiz kalan dünya utansın!" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim