Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, ölümünün 10. yıl dönümünde Ankara’da da çeşitli etkinliklerle anıldı. Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, anma etkinlikleri kapsamında Alyev için İhsan yemeği verdi. Bağırov, ülkesinin bağımsız bir devlet olmasını Aliyev’e borçlu olduklarını belirterek,

“Azerbaycan’ın bağımsız bir devlet olmasında en önemli isimlerden biridir” dedi. Ankara Ramada Otel’de önceki akşam büyükelçilik tarafından  İhsan yemeği verildi. Ankara Ramada Otel’de önceki akşam büyükelçilik tarafından verilen yemekte, Haydar Aliyev’in hayatını anlatan slayt gösterimi yapıldı. Gösterimde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Aliyev üzerine yapılan röportajdan da alıntılar yer aldı. Yemekte konuşan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Aliyev’in Azerbaycan topraklarında hiçbir zaman silinmeyecek izler bıraktığını söyledi. Aliyev’in en büyük eserinin Azerbaycan olduğunu ifade eden Bağırov, şunları söyledi: “Azerbaycan, bağımsız devlet kimliğini Aliyev ile inşa etmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yaratıcısı olan Aliyev’in en önemli amacı bağımsız Azerbaycan’ı kurup, yaşatmaktı. Bunun için bütün dünya Azerbaycanlılarına bu devleti adres gösterdi. Azerbaycan Haydar Aliyev’in bize armağanıdır. ” 
 

Yol haritasını izliyoruz
Yemekte konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de Aliyev’in, Azerbaycan’ı Kafkasya’nın parlayan bir yıldızı yaptığını söyledi. Azerbaycan’ın dünyanın çekim merkezi haline geldiğini kaydeden Özgündüz, “Atatürk’ü seviyordu. Onu örnek almıştı. Türk diline ve Türk dünyasına önem veriyordu. Harf devrimi yaptı. Latin alfabesine geçerek birbirimizi ve tarihimizi anlamımızı sağladı” diye konuştu. MHP Iğdır Milletvekili Sinan Ogan ise Aliyev’in Türk dünyasını birleştirmek için çalışmalar yaptığını anımsatarak şöyle dedi: “Kendisi Türkiye ile Türk dünyasının Azerbaycan üzerinden birleşmesini arzu ediyordu. Onun bu yol haritasını izlemeye çalışıyoruz. Zor bir dönemde Azerbaycan’ı düzlüğe çıkardı ve oğlu İlham Aliyev’e bıraktı. Azerbaycan sağlam temeller üzerinde yürümektedir.”

Editör: TE Bilişim