"''Kırgızistan KKTC'yi tanıyacaktı ama Gel gör ki..''"

"İsmail Türk köşe yazısında Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın çalışmalarını ve Azerbaycan KKTC ve Kırgızistan-KKTC arasındaki ilişkilerin gelişmesi için yapılan diğer çalışmaları değerlendirildi. "

 

 

 

KKTC’nin tanıtılması için yıllardan beri birçok diplomat ve akademisyenimiz tüm dünya genelinde çalışmalarına devam ediyor.

 

Bunlar arasında önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın çalışmalarını ve Azerbaycan KKTC ve Kırgızistan-KKTC arasındaki ilişkilerin gelişmesi için yaptığı çalışmaları İsmail Türk bir köşe yazısında anlattı.



İşte Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın çalışmalarını değerlendiren İsmail Türk’ün konuyla ilgili çok konuşulacak köşe yazısı...     

   

KIRGIZİSTAN KKTC’Yİ TANIYACAKTI.

Geçtiğimiz hafta Kırgızistan’daydım.

Döndüğümde gündem Kıbrıs’tı. Rum Başpapaz’ı Hrisostomos muhtemel bir anlaşmada tüm Türkiye göçmenlerinin geri dönmesini istiyordu. Birkaç gün geçti. KKTC’den papaza bir cevap gelmedi. Tam biz olaya el atalım derken sevgili dostum Prof. Dr. Erhan Arıklı’nın muhteşem cevabı geldi. “Biz buraya dönmeye değil, ölmeye geldik..” diyordu Arıklı cevabında.

Bu yazı internet ortamında büyük yankı buldu. Türkiye ve KKTC’de birçok internet sitesi makaleyi yayınladı. Yazı binlerce paylaşıldı ve on binlerce kişi tarafından okundu.

Arıklı, Habererk sitesinin yazarı idi. Bir yazarımızın bu kadar çok okunması bizi elbette memnun etmişti. Yazının KKTC’deki yansımalarını takip ederken “Kıbrıs Sözcü” isimli bir internet sitesinde bir haber gözüme çarptı. Haberde, KKTC’nin Kırgızistan Kültür Temsilciliğine bir Filistinlinin atandığını söylüyordu.

Haber ilgimi çekti. Çünkü değerli dostum Erhan Arıklı 2006’dan 2008’e kadar  yılına kadar bu görevi yürütmüş ve oldukça büyük başarılar elde etmişti. Sonra Kıbrıs’taki CTP-ÖRP Koalisyon Hükümeti tarafından görevden alınmıştı…

Demek ki bizde olduğu gibi KKTC’de de başarı cezasız kalmıyordu.

Erhan Arıklı, tam bir dava adamı idi. 1992’den beri Rauf Denktaş’ın görevlendirmesi ile Türk dünyasını adım adım gezmiş, KKTC’nin tanıtılması için yüzlerce konferans vermişti.

2005 yılında KKTC’de Dışişleri Bakanı olan Serdar Denktaş’tan Türk Dünyasında görev talep etmiş ve tercihan Azerbaycan’ı istemişti. Denktaş’ın “Azerbaycan’da ne yapacaksın ki?” diye sorması üzerine, “Azerbaycan, KKTC arasında direk uçuş yaptırıp hava ambargosunu deleceğim” demişti.

Gerçektende Azerbaycan’a atanmasının üzerinden bir hafta geçmeden Cumhurbaşkanı Aliyev’in “Ferman” ı ile önce Azerbaycan’dan bir uçak direk Ercan’a uçmuş ardından yeni bir “Ferman” ile KTHY uçağı Ercan’dan Bakü’ye inmişti.

Dünyada yankı uyandıran bu direk uçuşların gizli kahramanı Erhan Arıklı “Bu işi ben başardım” demedi. Bu işi nasıl yaptığını ben dahil en yakın dostları bile hala öğrenemedi.

Türkiye’nin gereken desteği vermemesi üzerine bu uçuşların arkası gelmedi. Bunun üzerine dostumuz Arıklı’nın Serdar Denktaş’tan Kırgızistan’a tayin istediğini öğrendik. Kırgızistan tehlikeli bir yerdi. Yeni ihtilal olmuştu ve büyük bir otorite boşluğu oluşmuştu.

Derken Arıklı’nın Kırgızistan’a gider gitmez 37 Kırgız Parlamenterini bir uçağa doldurup KKTC’ye götürdüğünü öğrendik. 70 kişilik Kırgız Parlamentosunun yarısından fazla idi bu sayı. O zaman Kırgızistan Parlamentosundaki bütün Milletvekilleri bağımsızdı. Partiler yoktu. Ardından Kırgızistan Parlamentosunda “KKTC Dostluk Grubu” kurulduğunu öğrendik. Dostluk Grubunun üye sayısı 37 idi. KKTC Dostluk Grubuna en yakın Dostluk Grubu üye sayısı Rusya’nındı ve sayısı 13 tü. Türkiye’nin Dostluk Grubu üye sayısı ise 8’di.

KKTC ile Kırgızistan arasındaki ilişkiler bazı sahalarda o kadar ileri seviyeye ulaşmıştı ki mesela Kırgızistan Milli Futbol ve Basketbol takımları KKTC’ye giderek resmi maçlar yaptılar.Ekibin başında ise Kırgızistan Spor Bakanı Assanov vardı.  Biz kulaklarımıza inanamıyorduk. KKTC’ye uygulanan spor ambargoları yüzünden Türkiye’nin amatör takımları bile KKTC’ye gidip hazırlık maçları yapamazken Erhan Arıklı bir ülkenin milli takımlarını KKTC’ye getirip milli maçlar yaptırmıştı.

Asanov’a bir gazeteci “Bu olay yüzünden Kırgızistan Dışişleri bakanlığına Nota yağdı. Ne diyeceksiniz?” diye sorması üzerine; “Biz Nota’yı ancak müzik yaparken kullanırız” demişti

Bu da yetmemiş KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Kırgızistan Bakanının daveti ile Bişkek’e gitmiş ve iki ülke arasında resmi Kültür İşbirliği protokolü imzalanmıştı.

Arıklı’nın bu girişimleri, AB, Rusya, Rum ve Yunanistan’ı çok rahatsız ediyordu. Sonradan Türkiye’de Konsolosluk görevine atanan bir Kırgız Dışişleri yetkilisi bize, “ 2006-2008 arasında Kırgız Dışişlerine verilen Nota sayısı tüm zamanlar verilen Nota’lardan daha fazla idi. Arıklı’yı takip etmekte zorlanıyorduk” demişti.

Bu duruma son vermek isteyen Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Markuli, Kırgızistan’ı resmi olarak ziyaret etmiş ve fakat Arıklı’nın girişimleri ile Markuli’nin bütün randevuları iptal edilmişti. Bu duruma çok sinirlenen Markuli Manas Havaalanından ayrılırken gazetecilere; “Bundan sonra Kırgızistan’ın AB ile olan bütün ilişklerini ve yardımları bloke edeceğiz” demişti.

Bir gün bir muhteşem bir olaya daha şahit olduk. Kırgızistan’da deprem olmuştu. Oş bölgesinde ki Nura köyünde can kayıpları vardı. Erhan Arıklı’nın girişimleri sonucu Kıbrıs Türk Havayollarına ait bir uçak, Sivil Savunma Teşkilatının yardım malzemelerini, direk uçuşla Kırgızistan’a götürdü. KTHY uçağını ve Sivil Savunma Heyetini Oş’ta 2 Kırgız Bakan ve birçok Milletvekili ve yetkili karışladı. Böylece KKTC’ye uygulanan hava ambargosu bir kez daha delinmişti.

2008’e geldiğimizde bir gün, Bişkek’ten bir arkadaşımız aradı. Çok önemli bir gelişme vardı. Erken seçime gidecek olan Kırgızistan parlamentosu KKTC’yi tanıyacaktı. KKTC Kırgızistan Dostluk Grubu Başkanı bu konudaki niyetlerini Arıklı’ya iletmişti.
Haberi aldığımızda odadaki tüm arkadaşlar sevinçle birbirimize sarıldık. Bazılarımız ağlıyordu.

Arkadaşımızın verdiği bilgiye göre Arıklı bu talebi hem Türkiye hem de KKTC Dışişleri Bakanlığına bildirmişti. Ne yazık ki cevap yerine Arıklı görevinden alındı.

Onun yerine gönderilen hiç kimse o koltuğu dolduramadı. İddiaya göre Kırgızlar, görevden alındığı zaman Arıklı’dan başkasını muhatap kabul etmeyeceklerini KKTC makamlarına bildirmişlerdi.

Şimdi KKTC Halk Dansları Eğitmeni Serhat Kozoğlu’ndan öğreniyoruz ki KKTC, oraya bir Filistinliyi atamış.

Böyle başa böyle traş.

Yakışır tabii…

Editör: TE Bilişim