~~Kıbrıs’ta liderler arasında başlayan müzakereler, turizm sektöründe heyecan yarattı. Kuzey Kıbrıs’a son dönemde gelen turist sayısı artış gösterirken, “çözüm ile birlikte” turist patlaması yaşanacağı kaydediliyor. Milliyet’e konuşan Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, “Çözüm ile birlikte, yoğun bir turist akışının olacağını” söyledi ve “Eğer ülkenin tarihi ile doğasını bozmayacak bir hazırlık yapmazsak, adayı kaybederiz” uyarısında bulundu. Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun da, “Turizm patlayacak, mutlaka master planlarımızla çözüme hazır olmalıyız” dedi.

Turist rekoru kırıldı
Kıbrıs’ta turizmin önemine dikkat çeken Aşıkoğlu, “KKTC’de özellikle turizm sektörü 2009 yılından itibaren bir çıkış trendi yakaladı” dedi. “2014 yılında istatistik rekorları kırıldı, 2009’da 2 olan pazar sayısı 23’e çıktı” diye devam eden Aşıkoğlu, “Kuzey Kıbrıs’a turist akışına İskandinav ülkeleri de eklenince istenilen bütün pazarlara ulaşıldı ve hedefler tutturuldu. Özellikle, Hollanda, Almanya, İngiltere, Danimarka ve Fransa’dan gibi ülkelerden ciddi bir turist artışı oldu” şeklinde konuştu.

 

 


 

2 milyon turist hedefi
 Kuzey Kıbrıs’ta, 2009’da 370 bin olan turist sayısının yüzde 100 artarak 800 bin sayısına ulaştığını” kaydeden Aşıkoğlu şunları söyledi:
“Otellerimizde geceleme sayısı ise 1.5 milyondan 3 milyona ulaştı. Turizm gelirleri ise 400 milyon dolardan, 700 milyon doların üzerine çıktı.”
 “Çözümün, turizmi patlatacağını” anlatan Orhan Tolun da, “O zaman bizlere gelecek turist sayısı 5-6 yıl içerisinde 2 milyonlara çıkar” dedi. Güney Kıbrıs’ın betonlaştığına dikkat çeken Tolun, “Kuzey Kıbrıs bakir bir bölge, öyle bir master planı yapmalıyız ki buraya zengin turisti çekebilelim. Çözümden önce çalışmalarımızı bitirmiş olmalıyız” dedi.

 

Sahiller Kuzey’de
 Ada’da sahillerin yüzde 55’i Kıbrıslı Türklerde, yüzde 45’i Rumlarda. Rum tarafında 120 bin, Türk tarafında ise 20 bin yatak sayısı var. Rum tarafına yılda 3 milyon turist gidiyor.

Editör: TE Bilişim