Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Teleradyo Kompleksi işbirliğinde hazırlanan ‘Türk Dünyasının Büyük Şahsiyeti Nursultan Nazarbayev’ adlı belgeselin gösterimi yapıldı.
Nazarbayev Kültür Merkezi'ndeki gösterime, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Türkiye Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Mahmut Kasımbekov, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Dauren Abaev, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, TİKA Kazakistan Koordinatörü Evren Rutbil, TİKA yetkilileri, Kazakistan’ın üst düzey bürokratları ve aydınlarından oluşan çok sayıda davetli katıldı. TİKA Heyeti, gösterim öncesinde Nazarbayev Merkezi içindeki müzeyi ziyaret ederek, Kazak tarihine ilişkin eşyaları inceledi.
Belgeselin sunumunda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Kasımbekov, kardeş ve dost Türk halkının Kazak halkına gösterdiği bu yakın ilgiye minnettar olduklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Kasımbekov, Türk devlet adamlarının Nazarbayev’i Türk dünyasının ‘aksakalı ve lideri ‘olarak ilan etmelerinin ayrı bir incelik ve dostluk örneği olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Kasımbekov, TİKA’nın desteğiyle hazırlanan söz konusu belgeselin gelecek nesillere iki ülke arasındaki dostluğun sembolü olarak bırakılan güzel bir emanet olacağını sözlerine ekledi.
Belgesel gösteriminin ardından konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Er, Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in, Kazakistan'a bağımsızlığını kazandığı 1995'den bu yana ülkesinin kalkınması için büyük emekler verdiğini belirterek, “Kazakistan'ı bugün bütün dünyanın saygı duyduğu zengin, gelişmiş, istikrarlı ve barış içinde yaşayan bir ülke haline getirmiştir. Sadece ülkede değil, bölgede ve dünyada yaşanan problemlerin çözümüne de yapıcı yaklaşımıyla önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca Türk dili konuşan ülkeler arasında kültür, eğitim, bilim ve ekonomi alanlarında işbirliği yapılmasında her zaman öncü olmuş ve bu işbirliklerinin kalıcı ve kurumsal hale getirilmesine değerli fikirleriyle yol göstermiştir” dedi.
TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Nursultan Nazarbayev'in bu önemli hizmetleri Türk milleti tarafından iyi bilinmekte olduğunu saygı ve hürmetle karşılandığını ifade etti. TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, “Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da çeşitli defalar belirttiği üzere, Sayın Nazarbayev, Türk dünyasının 'ak sakalı' olarak görülmektedir” diye konuştu.
TİKA’nın Kazakistan’daki faaliyetlerinden bahseden TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, “Bağımsızlığını kazanan kardeş ülkelerle işbirliğini geliştirmek maksadıyla 1992'de kurulan ve bugün 35 ofisiyle faaliyetleri tüm dünyaya yayılan TİKA olarak, Kazakistan ile Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik yüzlerce proje ve faaliyet gerçekleştirdik. Bir yandan ortak tarih ve kültürümüzü korumaya yönelik projeler gerçekleştirirken diğer yandan da kalkınma yolunda işbirliğimizi güçlendirmeyi hedefledik” dedi.

Daha sonra Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Kasımbekov ile TİKA Başkan Yardımcısı Er arasında hediye takdimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Kasımbekov, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er’e hitaben teşekkür notu yazdığı ve imzaladığı kitabı takdim etti.

 

34 dakikalık belgeselde, Türk medeniyetinin dünyadaki önemine değinildikten sonra Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türk Dünyası’nın yakınlaşması ve Türk Dünyası’nda işbirliğinin gelişmesi için oynadığı öncü rol anlatılıyor. Belgesel kapsamında Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev’den özel röportajlar alınarak, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türk Dünyası’na yönelik çalışmaları hakkında görüşleri alındı. Gala gösteriminin ardından belgesel film Kazakistan devlet kanallarında yayınlanmaya başlandı.

Editör: TE Bilişim