8 yıl önce vatanları Rusya'nın işgaline uğrayan Kırım Tatarlarının işgalden sonra taşındıkları Ukrayna anakarası da 100 günü aşkın bir süredir, Rus işgaliyle yüz yüze geldi.

Yayılmacı ve emperyalist politikalarla topraklarını genişletmeyi sürdüren Rusya'nın zulmünden kaçan milyonlarca Ukraynalı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40'tan fazla ülkede mülteci durumunda. Vatanından koparılan Ukraynalı nüfusun bir kısmını da Kırım Tatarları oluşturuyor.

Önceki gün Göç İdaresi Başkanlığında düzenlenen Göç Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kırım Tatarlarının geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Soylu'nun Kırım Tatarlarına ilişkin cümleleri şöyle:

"Türk soylu Bulgaristan, Yunanistan, Ahıska ve Uygur Türklerine 8 yıl kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın ve harca tabi tutmaksızın uzun dönem ikamet izni verilmekte olup Kırım Tatar Türklerine de uzun dönem ikamet vermeye başlıyoruz. Özellikle Ukrayna’daki savaş vesilesiyle gelenler dahil olmak üzere, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahliye edilerek ülkemize gelişleri sağlanan Ahıska ve Kırım Tatarı 3 bin 326 soydaşımızın 6 ilimizde bulunan merkezlerde barınma ve her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

İçişleri Bakanı Soylu, 1000 Ahıska Türkü ailenin yakında Bitlis'in Ahlat ilçesinde iskan edileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim