Vakaların hepsi yurt dışından gelenlerde görüldü. Umre'den gelenlerin tamamı karantinaya alınmaya başlarken, 9 ülkede bulunan binlerce Türk için de karantina alanları hazırlandı. Bu ülkeden gelecekler 14 gün gözlem altında olacaklar.

Yurt dışından gelen vatandaşlara 14 gün kuralına uyulması konusunda Sağlık Bakanlığınca tüm bilgilendirmeler yapılırken, aynı zamanda taahhütname de imzalatılıyor. Covid-19'a İlişkin Semptomu Bulunmayan Yolcuların Evde İzlem Bilgilendirme ve Onam Formu adı altında imzalanan formda talimatlara uymayana 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtilirken, 14 gün kuralına uymaması halinde belirlenecek yerde karantinaya alınmayı da kabul etmiş oluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişin yaptığı açıklamada, 3 bin 614 Türk vatandaşının 9 Avrupa ülkesinden bu gece yarısına kadar getirileceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, THY’nin 34 seferiyle getirilecek 3 bin 614 vatandaşın İstanbul ve Kocaeli’deki yurtlarda karantinaya alınacağını bildirdi.

Sokağa çıkma yasağı mı geliyor?

Anayasamızın 119'uncu maddesine göre; "Cumhurbaşkanı; … tabiî afet veya tehlikeli salgın hastalık ya da ağır ekonomik bunalımın ortaya çıkması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir."

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN TÜRK'te sokağa "Sokağa çıkma yasağı gelebilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

Prof. Dr. Ateş Kara, Tarafsız Bölge programında yaptığı açıklamada, "Bizim ülkemizdeki rakam hala çok sınırlı sayıda. Önümüzde bir Singapur örneği var. Onlar bu işi çok sıkı tuttular ve çok az vaka sayısıyla bu dönemi geçmeyi başardılar. Biz bugüne kadar ötelemede çok başarılıydık, dünyada neredeyse hiçbir ülkenin yapamadığını yaptık. Türk insanının isteğiyle ve başarısıyla biz bu rakamı çok aşağıda tutabiliriz. Bizim bunu anlatmamız lazım. Bizim kendi vatandaşlarımızına ne kadar az dışarı çıkarlarsa bu işin o kadar kolay olacağını söylememiz gerekiyor. Bunları hep beraber yapabilirsek başaracağız. Baktık olmuyor rakamlar çok hızlı artıyor, o zaman biz İtalya'yı beklemeden veya Almanya örneğini gördüğümüz gibi onu beklemeden o uygulamayı da getirebiliriz. Bilim Kurulu olarak biz bunu önerebiliriz ama ne zaman önerilebilir onu vaka sayılarına bakarak söyleyebiliriz. Bugün bizim için önemli olan şu; Birincisi, ben vakayı erken yakalayabiliyor muyum? İkincisi, muhtemel virüs bulaştırdığı kişileri yakalayıp izole edebiliyor muyum?" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine ''corona virüs tedbirleri'' konulu ek bir genelge göndermesinin ardından sinema, kafeterya, kahvehane gibi alanlar corona virüs önlemleri kapsamında kapatıldı.

İtalya 29 günde tükendi

Sosyal medyada ise önlemleri yeterli bulmayanlar İtalya örneğini gündeme getiriyorlar. İtalya'da ilk virüs vakası 15 Şubat'ta 3 kişide görüldü. İlk ölüm vakası 6 gün sonra 21 Şubat'ta oldu. 15 gün sonra vaka sayısı 1577'ye çıkarken ölenlerin sayısı 41 olarak açıklandı. Şu anda İtalya'da vaka sayısı 24747, ölü sayısı 1809. Hepsi 29 günde oldu.

Editör: TE Bilişim