Türkiye’de her şey dünden daha kötüye gidiyor. Ancak teknolojinin geldiği bu son noktada bazen kaçınılmaz uygulamalarda gözümüzden kaçmıyor.
Haber şöyle:
İstanbul taksilerinin tepe lambaları değişecek
İBB’nin “Taksi Taşımacılığında Kullanılan Tepe Lambası Düzenlenmesi Teklifi” UKOME’de görüşülen karar sonrasında oy çokluğuyla kabul edildi. Bu çerçevede taksilerin tepelerinde dolu, boş, rezerveli gibi ifadeler yer alacak.
Bu haber inanın beni heyecanlandırdı. UKOME’nin bu aldığı kararla İstanbul’da yaşanan taksi keşmkeşine bir nebzede olsa son verileceğini düşünüyorum. Bu haber son dönemde Türkiye’de duyduğum en güzel haberdi. Düşünsenize yıllardır İstanbul’da kangren haline gelen taksi problemine büyük oranda çözüm getireceğini düşünüyorum. Ama buna rağmen taksicileri koruyacak kapalı kabin sisteminin ne zaman geleceğini de merak ediyorum. Ben 30 yıl önce Londra’da taksilerde şoförlerin kabin sistemiyle korunduğuna şahit olmuştum. Bu kadar basit bir önlem benim ülkemde neden alınmaz anlaşılır gibi değil.
Dünya’da ise “Yapay Zeka” konusu beni heyecanlandırıyor. Yapay zeka teknolojisi beni heyecanlandırdığı gibi ürküttüğünü de seylemeliyim.
Yapay zekada son nokta: Orijinallik tehlikede mi?
Yapay zeka insanlar gibi görebiliyor, insanlar gibi duyabiliyor... İçimiz dışımız yapay zeka haberleriyle dolup taştı. Yeni bir haber ise yapay zekadaki son noktayı net bir şekilde gözler önüne seriyor...
ABD'deki Allen Yapay Zeka Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka, gazetecilerin yazdıkları tarzda ancak sahte olan haberler üretebiliyor. Yani, haber yazılırken seçilen kelimeleri, sıralanış, bilgi ve öğelerin açıklanması, dil ve üslup gibi çeşitli faktörleri taklit edip gerçek olmayan, yalan haberler yazabiliyor. Fakat neticede okura 'Allah sizi inandırsın' gerçekliğini veriyor.
Japonlar yaptı... İşte dünyanın ilk 'düşünen' robotu
Laboratuvarda çoğaltılan canlı beyin hücreleri kullanılarak dünyanın ilk düşünen robotu geliştirildi. Yapay zeka ile de desteklenen robot, algoritması yanlış karar verdiğinde beyin hücreleri tarafından uyarıldı. Görevlerini başarıyla tamamlayan robot, insan gibi düşünen ve kendi iradesine sahip makineler çağının başlangıcı olarak tarihe geçti.
Teknoloji insanlık için iyi yönde kullanılırsa harika olur. Ama teknoloji kötü niyetli insanların elinde çok kötü bir silaha da dönüşebilir. Benim endişemde bu yönde. Yapay zeka ile her şeyin taklidini yapmak mümkün. Peki bu taklitler orjinalinden nasıl ayrıt edilecek. İnsanlık bununda yolunu elbet bulacaktır diye düşünüyor ve rahatlıyorum.
TAZİYE VE TEBRİKLER:
Sevgili okuyucularım. 2023 Yılı benim için hiçte iyi başlamadı. Allah geleceğimizi hayırlı eylesin. 17 Ocak 2023 tarihinde, 44 yılımızı paylaştığım, sevgili eşim Müjgan Tomakin’i ebedi aleme yolcu ettiğimizin 10. Günündeyiz. Elbette her birimiz bu dünyadan günü geldiğinde ebedi aleme göç edeceğimizin farkında ve inancındayım. Üzüntülüyüm. 44 yılımı paylaştığım sevgili eşim, can yoldaşım, aynı zamanda ülküdaşımdı. Diğer bir yandan da 11 aydır bilinci kapalı bir şekilde çektiği eziyetler son buldu diye kendimi teselli ediyorum.Bu dünyada bana Alperen, İrfan Kurtkağan ve Nazlı Hilal isimlerinde üç güzel evlat bıraktı. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Kabri pirnur olsun. Peygamberimize komşu olur inşallah.
Eşimin beyin kanaması geçirdiği 5 Mart 2022 tarihinden vefatına kadar bizi sürekli arayan ve soran, telefonla veya sosyal medya ile bize ulaşan hatta bizzat ziyarete gelen dostlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. OMü Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesinde kalırken eşimi ameliyat eden Beyin Cerrahı Prof.Dr. Mustafa Aras ve ekibine de teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Eşimi son yolculuğuna uğurladığımız gün Türkiye’nin birçok ilinden bu kederli günümüzde bizi yalnız bırakmayan dost ve akrabalarıma da sonsuz teşekkür ediyorum.
EMİR BÜYÜK YERDENDİ. VADE DOLMUŞ, HAK TECELLİ ETMİŞTİR. BAŞ ÜSTÜNE.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE