Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Amanos dağları eteklerinde bulunan Bülke ormanlık bölgesine maden şirketleri göz dikti.

Deli Çay güzergâhında bulunan bölgedeki doğal güzellikler yapılmak istenen maden ocağı nedeniyle büyük bir tehditle karşı karşıya…

Avrupa’daki biyoçeşitliliğin beşte üçünü barından Amonos Dağları’nın eteklerindeki Bülke yaylası ve bölgedeki Galleplik kanyonu açılmak istenen maden ocağı nedeniyle doğal güzelliklerini kaybetme tehlikesi yaşıyor.

Metan Kömürcülük Ticaret A.Ş. tarafından 10 milyon metre kare bitkiler ve ekoturizm değerleri ile kaplı alana yapılmak istenen alçı ve grafit ocağına karşı Dörtyol halkı yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelesi veriyor.

Gerek yöre halkı gerekse de bölgedeki narenciye üreticileri, meyve ve sebze suyuna beyaz alçı tozu ve siyah grafit yağı karışmasını istemiyor.

Diğer yandan, tarımsal sulamanın yanında maden ocağının bölgede yaşayan endemik bitki türlerinden hayvansal yaşama varana kadar birçok alanı olumsuz etkileyeceğinden de endişe duyan yöre halkı Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platformu adıyla tüm sivil toplum örgüt temsilcileri olarak açılacak olan maden ocağına karşı birleşti.

Bölgenin en büyük geçim kaynağı olan narenciye bahçelerinin açılmak istenen alçı ve grafit ocağından etkilenip tarımsal suların kirlenmesi ürünlere zarar verecek endişesini taşıyan yöre halkı, maden şirketinin yapacağı ÇED toplantısını yaptıkları eylemler ile erteletti.

Platformun bölgede kurmak istedikleri çadır talebi ise, Dörtyol Kaymakamlığı tarafından korona salgını gerekçe gösterilerek uygun bulunmadı.

Dörtyol halkı ise ikinci bir ÇED başvurusuna kadar daha da güçlü bir sivil toplum örgütlenmesi sağlayarak alçı grafit ocağına karşı çıkacaklarını belirtiyor. Bu amaçla kurulan Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platform sözcüsü Dr. Bahadır Amaç “her ne olursa olsun bu alçı ve grafit ocağını yaptırmayacağız, karşısındayız” dedi...

Yöre halkı, maden ocağının açılması durumunda Galleplik kanyonunda kimsenin yüzemeyeceğini, Bülke yaylasına açılacak olan alçı ve grafit ocağından dolayı bölgenin bembeyaz olacağına ve Deli Çayın bulanık akacağına da dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim