Hani derler ya lafı tam ortasından söyledi. Evet bende lafı tam da ortasından söylemek istiyorum. “Türkiye’de Acilen Siyasi Ahlak Yasası, Hatta Siyasi Ahlak Bakanlığı Kurulmalıdır.” Türkiye’nin acilen buna ihtiyacı vardır. Siyasi ahlak yasası uzun bir süredir siyasetçilerimiz tarafından konuşuluyor ama her ne hikmetse bir türlü siyasi ahlak yasası çıkarılamıyor.

Bu konuda Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Ak Parti’den Başbakan seçildiği dönemde Siyasi ahlak yasası çıkartmak istedi ama pelikancılar grubu tarafından Ahmet Davutoğlu aforoz edildi. Davutoğlu ile aynı görüşleri paylaşmasak bile siyasi ahlak yasasını çıkarma girişimi bile takdire şayan bir tavırdı. Ama bu ülkeyi 20 yıldır yöneten ekibin böyle bir yasaya ihtiyacı olmadığı apaçık ortada idi. Siyasi ahlak yasası çıkarılırsa hiçbir kimse hırsızlık, yolsuzluk yapamayacaklardı. Seçim öncesi kendisine avantaj sağlayacak seçim yasası ile oynayamayacaktı. Belli bir gruba veya cemaate devlet içinde örgütlenme avantajı verilmeyecekti.

Bu ülkede gerçekten ve bir an evvel ‘Siyasi Ahlak Yasası çıkarılmalıdır. Hatta biraz daha iddialı olarak Siyasi Ahlak Bakanlığı kurulmalıdır’ diye düşünüyorum. Çünkü yasayı çıkarmak önemli ama yasanın gerçekten uygulanıp uygulanmadığını takip edecek bir bakanlıktan söz ediyorum. Bu görüşüm bazı okuyucularımıza ütopik gelebilir. Ama geçmişte her konuda çıkarılan yasalarımız mevcut. Ama bazı kanunların uygulanmadığı hatta yok sayıldığını biliyoruz ve görüyoruz. O nedenle yasa çıkarmak önemli bir atılım ama o yasanın hayata ne kadar geçirildiğini takip etmekte o derece önemli.

Türkiye’deki tüm problemlerin kökeninde siyasi ahlak olmamasından kaynaklandığını çok net olarak söyleyebiliriz. Müslüman geçinen bir ülkeyiz. Ama Batı ülkelerine gidenler bilir. Bizim Müslüman ülke insanı olarak yaşamamız gereken birçok konuda bizden çok daha dürüst ve ahlaklı olduklarını görmüşüzdür. Aynı dürüstlüğü kendi ülkesinde göremeyince hayıflananlarınız mutlaka olmuştur. Şahsen ben bunu yaşayanlardanım. Ahlak kelimesi mana itibari ile sadece siyasete indirgenmemelidir. Ahlak yaşantımızın her alanında ahlaklı olmamız gerekmektedir. Ben 1993 yılında özel televizyonların yurt dışından yayın yaptığı yıllarda TGRT Londra bürosunda Yayın Sorumlusu olarak görev yaptığım dönemde yaşadığım iki konuyu burada ifade etmek istiyorum. İngilizler Türkleri hiç sevmez. Bizim de İngilizleri çok sevdiğimiz söylenemez. Üstelik biz Müslüman bir ülkeyiz, onlar Hıristiyan bir ülke.

Yaşadığım ilk olay: Bir arkadaşımız Türkiye’ye geliyordu. Eşime iki adet kıyafet almış ve giderken Türkiye’ye götürmesini istemiştim. Arkadaşım ise Heathrow Havaalanında çay bahçesinde benim paketi unutuyor. 20 gün Türkiye’de kalıyor ve dönüyor. Paketin eşime neden götürülmediğini sorduğum zaman havaalanında unuttuğunu söyledi. Birlikte Heathrow Havaalanına gittik. Çay bahçesinde buldukları paketi emanete almışlardı. 25 gün sonra paketimizi geri almış ve şok olmuştum. Affedersin ama biz Türkiye’de emanete parasını ödeyerek verdiğimiz paketleri bazen geri alamıyoruz. Sokakta bulunan bir paketi emanete almak ne demekti.

İkinci yaşadığım dürüstlük örneğini de yazmak istiyorum. TGRT Londra Bürosuna gitmek üzere eşimle birlikte bir taksiye bindik. Bizi ara sokaklardan büroya ulaştırmıştı. Ben merak ettim ve şoföre dedim ki bizi neden ana caddeden getirmedin de sokak aralarından getirdin demiştim. Şoförün verdiği cevap beni ikinci kez şok etmişti. Eğer sizi ana caddeden getirseydim daha fazla para ödeyecektiniz dedi Nasıl yanı dedim. Ana caddede bu saatlerde yoğunluk oluşuyor, bizim takometreler durduğumuz yerde bile ücret yazmaya devam ediyor o nedenle sizi kestirmeden daha az para ödemeniz için sokak aralarından getirdim demişti. Halbuki ülkemizde şoförler ne kadar yolu uzatabilirsem o kadar fazla yazar diye düşündüğünü herkes bilir. Bu iki olayı asla unutamıyorum. Avrupa’ya gidenleriniz beklide daha farklı konularda buna benzer olaylar yaşamış olabilirsiniz.

Konuyu toparlayacak olursak ahlak o kadar geniş bir kavram ki hayatımızın her noktasında bizlere lazım. Ama en önemli olduğu konum ise siyaset birimidir. Bu konuda 6’lı masa denilen muhalefet grubunun bu konuda taahhütleri var. İktidara geldikleri zaman Siyasi Ahlak Yasasını çıkartacaklarını deklare ettiklerini biliyoruz. Eğer siyasette siyasi ahlak yasası getirilebilirse belki bizler göremeyebiliriz ama çocuklarımız ahlaklı bir toplumda olmanın gururunu yaşayacaklardır. Siyasi Ahlak Yasası ülkemiz için ekmek su kadar ihtiyaçtır. Siyasi Ahlak yasası hayata geçirilebilirse toplumun her biriminde de ahlaklı kişilerin arttığını hissedeceksiniz.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE