TÜRKİYE:

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 13 anlaşma imzalandı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hükümeti arasında savunma sanayii, sağlık, iklim değişikliği, sanayi, teknoloji, kültür, tarım, ticaret, ekonomi, kara, deniz taşımacılığı, gençlik, afet yönetimi, meteoroloji, iletişim ve arşiv alanında 13 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid Al Nahyan başkanlığındaki heyetler arası görüşmesinin ardından ikili anlaşmalar imza altına alındı.(AA)

BAE ile medya ve iletişimde güç birliği

İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye adına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, BAE adına da Medya Ofisi Başkanı Saeed al Eter’in imza koyduğu protokolle iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin artırılması, medya ve iletişim alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Protokole göre iki ülke, birbirlerinin mevcut ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal hayatlarını daha yakından tanımak ve iletişim faaliyetleri hakkında görüş alışverişini sağlamak amacıyla her yıl, medya ve iletişim dünyasından temsilcilerin karşılıklı ziyaretlerini teşvik edecek.

Terör Gündemi

• Şanlıurfa'da FETÖ'ye yönelik operasyonda aralarında aktif kamu çalışanlarının da olduğu 16 şüpheli gözaltına alındı.

• Mardin'in Bagok kırsalında yer altı mağarasında etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin, 2017'de Hakkari'de 6 asker ile 2 güvenlik korucusunun şehit olduğu roketatarlı saldırıya katıldığı tespit edildi.

• Hakkari’de 555 personelin katılımıyla Eren Kış-25 Şehit Jandarma Astsubay Başçavuş Timuçin Aladağ Operasyonu başlatıldı.

AVRUPA:

AB’den Çavuşoğlu’na Yunan adaları tepkisi

Çavuşoğlu’nun Yunan adalarının silahlandırılmasına ilişkin sözlerine Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano tarafından yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun verdiği bir röportajda kullandığı ifadelerin, Yunanistan’ın bazı adaları üzerindeki egemenliğini sorgular nitelikte olduğu belirtilerek bu açıklamalar “zarar verici’’ olarak nitelendirildi. Çavuşoğlu'nun sözlerinin Avrupa Konseyi’nin Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmeye yönelik çabalarla da çeliştiği kaydedildi. (DW Türkçe)

Johnson ve Biden telefonda Ukrayna'yı görüştü

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan görüşmeyle ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, Boris Johnson ve Joe Biden, diğer dünya liderleriyle yaptıkları son görüşmeler hakkında birbirlerine bilgi verdi. Liderler diplomasi ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehditlerinden geri adım atması için çok önemli bir pencerenin kaldığı konusunda anlaştı. (TRT Haber)

Milletvekilleri Kaçtı

Ukrayna'da 2 büyük oligark ve birçok milletvekili savaş korkusu nedeniyle ülkeden kaçtı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, kaçanlara çağrı yaptı: "Ukrayna'dan ayrılan milletvekillerine 24 saat içinde geri dönmeleri çağrısında bulunuyorum." (@RusenPress)

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den NATO açıklaması:

“NATO’ya katılma hedefini sürdürüyoruz. Bu hedef Ukrayna’nın güvenliğin garantisidir. Ukrayna'nın NATO'ya katılma hedefinden vazgeçmedik ve kararlılıkla bu hedefte devam edeceğiz."

Almanya, Ukrayna'nın Donbass'ın özel statüsü ve bölgede yerel seçimlerin yapılmasıyla ilgili yasa tasarılarını tartışmaya sunacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile Kiev'de düzenlediği ortak basın toplantısında, Ukrayna'nın Donbass'ın özel statüsü ve bölgede yerel seçimlerin yapılmasıyla ilgili yasa tasarılarını tartışmaya sunacağını söyledi. (@RusenPress)

Scholz'dan Rusya'ya yaptırım tehdidi

Ukrayna'ya silah göndermeyi reddettiği için Ukrayna ve bazı müttefikleri tarafından eleştirilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelen Scholz, üç saat süren görüşmede Almanya'nın Ukrayna'nın yanında olduğu mesajını verdi. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahale etmesi halinde ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirten Scholz, "Her gün gereken kararları verecek durumdayız" dedi. Yaptırımların Rusya'nın ekonomik gelişimi üzerinde ağır sonuçları olacağını belirten Almanya Başbakanı, "Almanya açısından Ukrayna'nın egemenliği müzakereye açık değil" dedi.

Fransa'ya göre Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması için tüm unsurlar oluştu

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemesi için tüm unsurların oluştuğunu söyledi. Le Drian, France 5 kanalında yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya krizinde gerilimin arttığını, bu gerilimin acil şekilde düşürülmesi gerektiğini söyledi. (AA)

BM'den Ukrayna-Rusya krizinde ''kışkırtıcı söylemlerden'' kaçınılması çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya krizinde ''kışkırtıcı söylemlerden'' kaçınılması gerektiğini söyleyerek, ''Kamuoyu açıklamaları, gerilimleri alevlendirmeyi değil, azaltmayı amaçlamalı'' dedi. (AA)

Dünya Medyası

Bloomberg: ABD, İran'a operasyon için savaş oyunu başlatıyor. Bu tatbikatta 10.000 personel ve 50 savaş gemisi yer alıyor.

Aftonbladet (İsveç): "Batı yaptırımları umurumuzda değil" Rusya, İsveç'in NATO'ya katılmasını kabul edemeyecek. Rusya'nın İsveç Büyükelçisi Viktor Tatarintsev, "NATO'ya yeni üye olacaklar bu niyetten vazgeçmeliler. Bu bir ilke meselesidir" diyor.

CBS (ABD): Rusya ülkelerini askerlerle kuşatıyor, Batılı güçler yaptırımlar hazırlıyor ve Ukraynalılar ise sıradan bir hayat yaşamaya ve hatta dans etmeye devam ediyor.

Atlantik (ABD): Batı ile Rusya arasındaki diplomatik müzakereler neden sürekli başarısız oluyor? Çünkü Liz Truss, Josep Borrell ve diğer Avrupalı yetkililer Rusya ile müzakerelerde çok yumuşak davranıyor ve alttan alıyorlar.

iRozhlas, (Çekya): Avrupalı politikacılar Rusya'yı tehdit etmek için başka hangi yaptırımları düşünüyorlar? Yoksa tehdit etmemek mi? Ya da belki bir şey teklif edersin? Avrupa Birliği'nin yokluğu çok belirgin ortaya çıktı.

Forbes (ABD): Kırım'dan bir Rus saldırısını püskürtmek için Ukrayna ordusu bütün bir topçu tugayı konuşlandırdı. Ruslar, düşman cep telefonlarının sinyallerini bile kesebilen geniş bir İHA filosu ve gelişmiş elektronikler satın aldı.

TAC, (ABD): Tanrım, işte geliyor - yeni bir dünya düzeni Amerika'nın artık hegemon olmadığını kabul etmesinin zamanı geldi. Rusya daha güçlü ve Amerikalılar buna kendi aptallıklarıyla izin verdi.

New York Times: Rusya, Ukrayna çevresindeki askeri varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Kırım, Beyaz Rusya ve yakın doğu Ukrayna'daki yeni Rus konuşlandırmaları, yakın bir savaş korkusunu artırdı.

Newsweek: ABD Taliban'ın Düşmanı, Afganları 11 Eylül Fonu İçin Milyarlarca Ele Geçirdiği İçin Öfkelendiriyor Başkan Joe Biden yönetiminin yaklaşık 3.5 milyar dolarlık donmuş Afgan fonuna el koyma ve bunları 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından yürütülen yasal işlemlere dağıtma kararı, Afgan toplumunun farklı kesimlerinde tepkiyle karşılandı.

Wall Street Journal: Ukrayna Yakınlarındaki Rus Yığını Güçlü Silah Sistemlerine, İyi Eğitimli Birliklere Sahiptir. Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki muazzam askeri yığınağı , en güçlü silah sistemlerinden bazılarını barındırıyor ve Kremlin'e Ukrayna kuvvetlerine çeşitli yönlerden saldırmak için araçlar sağlıyor, bu da muhtemelen savunmalarını aşırı zorlayacaktır.

Global Times: Artan Ukrayna krizinin sorumlusu Çin-Rusya enerji bağları değil ABD. Son zamanlarda Batı'da ortaya çıkan bir görüş, Çin'in Rusya'ya verdiği desteğin, özellikle de Pekin ile Moskova arasında bu ayın başlarında imzalanan devasa enerji anlaşmalarının, Rusya'yı Ukrayna kriziyle ilgili risk almaya cesaretlendirdiğini ileri sürüyor.

Global Times: ABD merkezli halkla ilişkiler uzmanı, Pekin 2022'yi tanıtma sözleşmesi için ölüm tehditleri alıyor, Olimpiyatların politize edilmemesi gerektiğini söylüyor

NBC News: ABD kendi içindeki mücadelelerle meşgul olurken Rusya ve Çin daha yakın ilişkiler kuruyor. Bir akademisyen, “Doğu yükseliyor, Batı düşüyor diyorlarsa tamamen aptalca ve yanlış olmayabilir” dedi.

NBC News: Kongre'nin önleyici Rusya yaptırımları konusunda zamanı doldu. Her iki partideki senatörler, olası bir işgalden önce Moskova'yı yeni yaptırımlarla vurma penceresini kaçırdıklarını kabul ediyorlar, ancak Putin'in Ukrayna'ya hareket etmesi durumunda hızlı hareket etme sözü veriyorlar.

NBC News: ABD'li yetkililer, bu haftanın Ukrayna-Rusya çatışmasında kritik olduğunu söyleyerek, Rusya'nın çok az uyarıyla veya hiç uyarı vermeden saldırabileceğini ilan etti. Rusya işgal etmeyeceğini söylüyor, ancak bazı Ukraynalı aileler en kötüsüne hazırlanıyor ve kendilerini savunmayı öğreniyor.

National İnterest: Biden Afganistan'ın Tabutuna 7 Milyar Dolarlık Bir Çivi Çakıyor. 11 Şubat'ta Başkan Joe Biden, Afganistan Merkez Bankası fonlarıyla ilgili bir kararname yayınladı. Bu otokratik, süper güç kaslarını esnetme egzersizi, Afganistan'ın mücadele eden sivil nüfusuna bir darbe daha indiriyor

National İnterest: Yük Değişimi Almanya'yı Daha Güçlü Bir Müttefik Yapacak. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya'yı daha güçlü bir askeri güç ve Avrupa güvenlik düzeninde başka bir “çerçeve ulus” olmaya teşvik etmelidir.

National İnterest: Ukrayna Üzerine, Hindistan Küresel Liderlik Arayışında Konuşmayı Yürütmeli. Hindistan, uluslararası ilişkilerdeki ağırlığını artırma ve kendisini küresel sahnede vazgeçilmez kılma fırsatına sahip.

National İnterest: İsrail, Rusya ile Ukrayna Arasında İğne İplik Olabilir mi? Tarafsızlığını korumaya çalışırken İsrail, Suriye'deki Rus güçleriyle operasyonel bağlarını korumak, Batılı beklentileri karşılamak ve gelişen durumu yakından izleyen kendi toplumundan gelen çağrılara kulak vermek için diplomatik bir mayın tarlasında gezinmeli.

National İnterest: Çin'in İklim Taahhütleri Büyük Zorluklarla Karşı Karşıya Çin ekonomisi, küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 30'undan sorumlu olduğu için, tüm dünyanın Çin'in iklim taahhütlerini yerine getirmesinde bir payı var.

ORTADOĞU

BAE Türkiye ile ortaklığını güçlendirmeye istekli

BAE resmi ajansı WAM'da yer alan haberde, Erdoğan ile Bin Zayid'in başkent Abu Dabi'deki El-Vatan Sarayı'nda görüştüğü belirtildi. Görüşmede ikili iş birliğinin yanı sıra bölgesel gelişmelerin ele alındığı aktarılan haberde, bölgede güvenlik, barış ve istikrarı artırmaya yönelik çabalar ile barışçıl çözümlerin desteklenmesine ilişkin mutabakata vurgu yapıldı. Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye ile ortaklığını güçlendirmeye istekli olduğunu belirtti. (TRT Haber)

İranlı üst düzey güvenlik yetkilisi, nükleer görüşmelerde ilerlemenin zorlaştığını söyledi

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerde ilerlemenin zorlaştığını ve Batı ülkelerinin "yükümlülüklerinden kaçmak için inisiyatif alıyormuş gibi davranmaya devam ettiğini" söyledi. Şemhani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Viyana'daki nükleer görüşmelerde İran'ın Başmüzakerecisi görevini yürüten Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri ile yaptığı telefon görüşmesinde Viyana'daki görüşmelerle ilgili iki konunun kesinleştiğini belirtti. İranlı yetkili, "İranlı müzakerecilerin, Tahran'ın mantıksal ve yasal talimatlarını ilerletme görevinin zorluğu her an daha da artıyor. Batılı taraflar, yükümlüklerinden kaçmak için inisiyatif gösterilerine devam ediyor" ifadelerini kullandı.(Şarkul Avsat)

Suriye Milli ordusuna bağlı gruplar, "Kurtuluş ve bina hareketi" adı altında birleşmeye hazırlanıyor

Kaynaklar, El-Ahrar Eş Şarkiyye tümeni, Ceyş Eş Şarkiyye, 20.tümen (doğu bölgesi sektörü) gruplarının yakında Rakka kuzeyinde Suluk kenti kırsalında birleşeceklerini duyuracaklarını açıkladılar. Kaynaklara göre, Ceyş Eş Şarkiyye grubu komutanı Albay Hüseyin Hamadi (Ebu Ali)'nin yeni oluşumun komutanlığını ve yardımcılığına Ahrar Eş Şarkiyye tümen komutanı Ebu Hatim Şakra' nın görevlendirilmesi üzerinde mutabık kalındı. Türkmen, Kürt ve Arap aşiretlerin katılımıyla yeni oluşumun duyurulmasına tanık olunması bekleniyor. Yeni oluşum (Kurtuluş ve bina hareketi)'un gücü doğu bölgesi halkından yaklaşık 10 bin unsura ulaşacak.

Terör örgütü SDG, Fırat’ın doğusu için ‘toplum sözleşmesi’ taslağı hazırladı

ABD liderliğindeki ulusal koalisyon tarafından desteklenen Suriye Demokratik Konseyi (SDG) Rakka’da yıllık istişare toplantısını gerçekleştirdi. Özerk Yönetime bağlı bir komisyon, geçici ‘toplum sözleşmesi’ taslağı hazırladı. Söz konusu sözleşme, bölgedeki sivil ve askeri idare mekanizmalarını düzenleyen ‘geçici anayasa’ olarak kabul ediliyor. (Şarkul Avsat)

Rus ordusu, Suriye'de bilinmeyen bir elektronik savaş sistemi konuşlandırdı

Resmi verilere göre, bugün Rusya ile hizmet veren en uzun menzilli mobil elektronik savaş sistemi Krasukha ailesinin kompleksidir. Yaklaşık 250-300 kilometrelik menzili ile bu silah, çoğu elektronik ve elektronik istihbarat ekipmanının çalışmasını başarılı bir şekilde bozmak, hassas ekipmanı devre dışı bırakmak ve hatta örneğin bir hava simülasyonu yapmak için düşman radarlarını parazitle tıkamak için her zaman fazlasıyla yeterli olmuştur. Bununla birlikte, ortaya çıktığı gibi, son zamanlarda Suriye'de “yenilgi” menzili en az 400 kilometre olan başka bir elektronik savaş kompleksi kuruldu. (avia-pro.net)

Suriye Kısa Kısa

• SMO Halep’in Kuzeyindeki Tel-Rıfat Bölgesindeki Shaykh Isa köyündeki SDF/YPG terör örgütünü vurdu.

• Türk-Rus ortak devriyesi (Kobani) Ayn el-Arab’da Devriye görevi icra edildi.

• Rusya ve Suriye Rejimi savaş uçakları Golan tepelerinde ortak uçuş gerçekleştirdi.

• SOHR gözlemcileri, ABD güçlerinin Haseke'nin kuzeyindeki Tel Tamr kasabasında terör örgütü SDG'nin elindeki bölgeler ile Türk kuvvetleti tarafından yönetilen alanlar arasındaki ön cephelerde rutin bir devriye yürüttüğünü bildirdi.

• SOHR gözlemcileri, Dera'nın batısındaki Naf'a kasabasından 16 yaşındaki bir çocuğun, Tafs şehri ile Dera'nın batısındaki Al-Mazirib kasabası arasındaki yolda kimliği belirsiz silahlı kişilerce vurularak öldürüldüğünü belgelediler. Bu, Dera vilayetinde devam eden güvenlik kaosunun ışığında ortaya çıkıyor.

• Uluslararası Koalisyon helikopterleri tarafından desteklenen terör örgütü SDG, Deyrizor kırsalında IŞİD hücreleriyle uğraştığı iddiasıyla bir kişiyi tutukladı.

• Petrol tankerleri konvoyu Fırat'ın batısındaki İran destekli milis noktalarına gitti.

• Kimliği belirsiz kişiler, batı Deraa kırsalında “yerleşik statüde” bir kişiyi öldürdü.

AFRİKA:

Ayrılıkçı isyancılar Gambiya'da yakalanan Senegalli askerleri teslim etti

Yakın zamanda yakalanan yedi Senegalli askerden oluşan bir grup, ayrılıkçı isyancılar tarafından Senegal'in Casamance bölgesinden serbest bırakıldı. Askerler, ayrılıkçı isyancılarla Senegal kuvvetleri arasında dört kişinin ölümüyle sonuçlanan bir çatışmanın ardından 24 Ocak'ta Gambiya'da yakalandı. Kalan yedi asker bu Pazartesi günü yakalandı ve Gambiya'daki hükümete ve ECOWAS temsilcilerine teslim edildi.(Africa News)

Sudan'da sivil yönetim için gösteriler sürüyor

Sudan'da iktidarın sivillere devredilmesi talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenlendi. Sudan Direniş Komitelerinin çağrısıyla binlerce sivil yönetim yanlısı, başkent Hartum ve birçok şehirde sokağa çıktı. Güvenlik güçleri, askeri yönetim karşıtı sloganlar atan eylemcilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile başkentin batısında Omdurman kentindeki parlamento binasına yürüyüşüne izin vermedi. Polis, meclis binasına çıkan ana yolları dikenli tellerle trafiğe kapattı.(AA)

Afrika Birliği başkanı Sudanlı Burhan ile görüştü

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdel-Fattah Burhan, Sudan'daki siyasi sorunları görüşmek üzere Hartum'da Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki ile bir araya geldi. Sudan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Al Rasheed İbrahim, "herhangi bir anlaşma veya girişimin" Afrika'daki istikrar stratejisini destekleyeceğini söyledi. "Bu, Bay Volker (Perthes, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi) tarafından başlatılan ve Egemen Konsey tarafından desteklenen diyaloğu destekleyecektir" dedi.(AP)

BM Libya Özel Temsilcisi Williams, Dibeybe ve Başağa ile görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa ile dün bir araya gelerek, ülkede istikrarın korunması çağrısında bulundu. Ülkedeki gerilim, Temsilciler Meclisi’nin Başağa’yı 10 Şubat’ta Dibeybe’nin yerine başbakan olarak seçmesi ve Dibeybe’nin görevi ancak seçilmiş bir hükümete devredeceğini açıklamasının ardından başladı. Williams ilk olarak Dibeybe ile başkent Trablus’taki Başbakanlık ofisinde bir araya geldi. Williams, istikrarı korumak için tüm tarafların çalışmasının önemine vurgu yaptı.(Şarkul Avsat)

ASYA/PASİFİK:

Türkmenistan’da oğul Berdimuhamedov cumhurbaşkanlığı adayı

Türkmenistan'da 12 Mart yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un oğlu Başbakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov'u aday gösterildi. Serdar Berdimuhamedov 1981 yılında doğdu. S.A. Türkmen Ziraat Üniversitesi'nden mezun oldu. (@rusencenter)

Taliban liderliği, 10 kişilik bir terörist ordusunun Tacikistan ve Özbekistan sınırına gönderildiğini duyurdu

Taliban terörist hareketinin liderliği , Tacikistan ve Özbekistan sınırına büyük militan birimleri göndermeyi planladığını duyurdu. Taliban Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Kari Fasihuddin Fitrat'ın açıklamasına göre, terör hareketinin birimleri bu bölgede yoğunlaşacak ve modern teçhizatla silahlandırılacak. Bunun nedeni, Taliban'a göre doğrudan bir tehdit olan Rusya'nın askeri manevralarıydı. (avia-pro.net)

ABD:

ABD'li yetkili, Ukrayna yakınlarındaki Rus birliklerinin "saldırı pozisyonlarına" geçtiğini söyledi

ABD'li bir yetkiliye göre, Rusya bazı uzun menzilli topçu ve roketatarları ateş pozisyonuna getirerek Ukrayna'yı tehdit etti. Yetkiliye göre, bazı Rus birimleri -uydu fotoğraflarında görülen tampon-tampon oluşumları- toplanma alanlarını terk etti ve "saldırı pozisyonlarına" geçmeye başladı. Bu hareket, bazı birimlerin toplanma alanlarını terk ettiği ancak henüz saldırı mevzileri olarak görülebilecek yerleri almadığı Pazar gününden bu yana bir değişikliğe işaret ediyor. Yetkili, ABD'nin Rusya'nın hafta sonuna kadar Ukrayna'ya saldıracağına inandığını, ancak bunun ne şekilde olacağı henüz belli olmadığını söyledi. (cbsnews)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikalıları Ukrayna Durumu Nedeniyle Moldova'dan Uzak Durmaya Çağırdı

ABD Dışişleri Bakanlığı, komşu Ukrayna'yı çevreleyen artan Rus askeri faaliyeti nedeniyle tüm Amerikalıları Moldova ülkesine seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Moldova'daki "çok yüksek düzeydeki" bir COVID-19'un Amerikalıların ülke dışında kalmasının bir başka ana nedeni olduğunu da kaydetti. Ancak asıl mesele, Ukrayna sınırında yığılan Rus birlikleri olası bir işgale hazır göründüğünden, Ukrayna'da artan askeri gerilimler etrafında dönüyor gibi görünüyor. Herhangi bir askeri faaliyetin, Ukrayna ile üç ana yönde sınırı olan Moldova için önemli etkileri olabilir. (newsweek)

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price'tan Rusya'ya diplomasi çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'da artan gerilimi ve sürecin diplomatik boyutunu değerlendirdi. Price, Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdığını ve tansiyonun düştüğüne yönelik herhangi bir emare görmediklerini vurgulayarak Moskova'ya yüklendi. ABD medyasına yansıyan "16 Şubat'ta işgal başlayabilir" şeklindeki haberleri değerlendiren Price, bir tarih vermesinin mümkün ve doğru olmadığını belirterek, Rusya'nın henüz saldırı konusunda nihai kararını verdiği konusunda emin olmadıklarını ancak tansiyonu düşürecek herhangi bir adım da görmediklerini belirtti. Price, askeri bir adım atması durumunda Rusya'nın çok ağır yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulundu. (TRT Haber)

ABD Kiev'deki elçiliği geçici olarak Lviv'e taşıdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD ile Rusya arasındaki Ukrayna krizi tırmanırken ülkedeki Amerikan büyükelçiliğiyle ilgili yeni bir karar aldıklarını duyurdu. Blinken, "Rus güçlerinin sınıra dramatik şekilde yığınak yapması sebebiyle Kiev'deki elçilik operasyonlarımızı geçici olarak Lviv kentine taşıma sürecindeyiz" dedi. (VOA)

Ülke Rus İşgaline Hazırlanırken Kanada Ukrayna'ya Yaklaşık 400 Milyon Dolarlık Kredi Verdi

Kanada, Rus işgali tehdidi arttıkça Ukrayna'ya yaklaşık 400 milyon dolarlık bir kredinin yanı sıra 6.1 milyon dolarlık askeri yardım sözü verdi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sağlanan ölümcül silah ve mühimmatın Ukrayna'nın "daha fazla Rus saldırganlığını" ertelemek amacıyla özel talebine yanıt olarak verildiğini söyledi. Trudeau, Cumartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğu sınırını çevrelediği için Kanada'nın desteğini yeniden teyit etmek için konuştuğunu söyledi. (newsweek)

Türkiye-Körfez Yakınlaşması ABD’de Nasıl Görülüyor?

VOA Türkçe, Ankara’nın Körfez ülkeleri açılımını ve gelişmelerin Washington’da nasıl karşılandığını düşünce kuruluşları Washington Enstitüsü ve Atlantik Konseyi’nden David Pollock ile konuştu. Washington Enstitüsü Ortadoğu uzmanlarından, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski danışmanlarından David Pollock’a göre taraflar arasındaki yakınlaşmanın birden fazla nedeni var. Bu nedenlerin en önemlisi Türkiye tarafındaki ekonomik ihtiyacın son zamanlarda daha "akut" hale gelmesi “Dolayısıyla hükümet ve Erdoğan kişisel olarak yatırım yapacak veya bir şeyler satın alacak çok parası olan diğer ülkelerden güvence almakla ilgileniyor’’ diyen Pollock, BAE’nin de muhtemelen bu ekonomik ilişkiyi, bir tür güvenlik ağı veya siyasi gerilimleri yumuşatmak için bir tampon olarak gördüğünü kaydetti. (VOA)

RUSYA:

Askeri Yetkili, Rusya'nın Yabancı Deniz Gemilerini Vurmaya Hazır Olduğunu Söyledi

Üst düzey bir Rus askeri yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın karasularına yasadışı yollardan giren yabancı deniz gemilerini vurmaya hazır olacağını söyledi. Yerel basın kuruluşlarına göre, genelkurmay ana operasyonel departmanı başkan yardımcısı Stanislav Gadzhimagomedov, Rusya Federasyon Konseyi'nin bir yuvarlak masasında yaptığı açıklamada, böyle bir kararın yalnızca "en üst düzeyde" alınacağını söyledi. (Newsweek)

Rus parlamentosu Donbass'ın tanınmasına ilişkin yasa tasarısını görüşecek

Duma alt meclisi sözcüsü, Rusya parlamentosunun Salı günü Başkan Vladimir Putin'den Ukrayna'nın doğusundaki Rus destekli iki ayrılıkçı bölgeyi bağımsız olarak tanımasını isteyip istemeyeceğine karar verecek. (Reuters)

Casus bağlantılara sahip ÖZEL Rus paralı askerleri Ukrayna'daki varlığını artırıyor

Üç üst düzey Batılı güvenlik kaynağı, Rus paralı askerlerinin son haftalarda Ukrayna'daki varlığını artırdığını ve bu durumun bazı NATO üyeleri arasında Rusya'nın bir işgal bahanesi üretmeye çalışabileceğine dair korkuları körüklediğini söyledi. (Reuters)

Rus ordusu, Suriye'de bilinmeyen bir elektronik savaş sistemi konuşlandırdı

Resmi verilere göre, bugün Rusya ile hizmet veren en uzun menzilli mobil elektronik savaş sistemi Krasukha ailesinin kompleksidir. Yaklaşık 250-300 kilometrelik menzili ile bu silah, çoğu elektronik ve elektronik istihbarat ekipmanının çalışmasını başarılı bir şekilde bozmak, hassas ekipmanı devre dışı bırakmak ve hatta örneğin bir hava simülasyonu yapmak için düşman radarlarını parazitle tıkamak için her zaman fazlasıyla yeterli olmuştur. Bununla birlikte, ortaya çıktığı gibi, son zamanlarda Suriye'de “yenilgi” menzili en az 400 kilometre olan başka bir elektronik savaş kompleksi kuruldu. (avia-pro.net)

Rusya Kısa Kısa

• Rusya Baltık ülkeleri tarafından çağrılan AGİT toplantısına katılmayacağını bildirdi.

• Rus parlamentosu üyeleri, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan iki karar tasarısı üzerinde çalışıyor.

• Rus ordusu, Rus karasularını ihlal etmeleri halinde yabancı savaş gemilerine saldırmaya hazır olduğunu söyledi.

• Kremlin: Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı reddetmesi halinde, Rusya'nın korkuları büyük ölçüde hafifleyecek, Putin, Almanya Başbakanı Scholz ile Ukrayna'yı, güvenlik garantileri, Kuzey Akım'a olası yaptırımları görüşecek, Putin bugün savunma ve dışişleri bakanları ile görüşecek.

• ABD'den CBS News yayınına göre Rus ordu birlikleri toplanma alanlarını terk ederek taarruz mevzilerine geçmeye başladı. Bazı uzun menzilli topçu ve roketatarlar da atış pozisyonlarına taşındı.

• Rusya Savunma Bakanı Shoigu, Putin ile görüşmesinde şunları söyledi: "Pasifik Filosundaki tatbikatlar sırasında, Urup Adası yakınlarında bir ABD denizaltısı keşfedildi. Denizaltı, Rusya'nın karasularını 4 km boyunca işgal etti, onu kovma operasyonu neredeyse üç saat sürdü."

• Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Rus tarafının Batılı ortaklarla güvenlik garantileri konusunda fikir birliğine varma şansına sahip olduğunu söyledi.

• Sergei Lavrov, Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede şunları söyledi:"Rusya'nın güvenlik garantisi önerilerine Washington'un yanıtı Moskova'yı tatmin edemez."

• Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmede NATO'nun doğuya doğru genişlemesini "sonu bitmeyen ve çok tehlikeli" olarak nitelendirdi.

• Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın nükleer silahların yayılmasını önleme ve silah kontrol dairesi müdür yardımcısı Oleg Postnikov, Rusya'nın güvenlik garantisi tekliflerine Batı'nın tepkisinin hayal kırıklığından başka bir şey olmadığını söyledi.

• Kremlin Sözcüsü Peskov, Avrupa'yı kendi çıkarlarını düşünmeye ve ABD'nin talimatlarına uymamaya çağırdı.

• Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Ukrayna çevresindeki durumu müzakere etmeye hazır olduğunu söyledi.

• Rusya-Ukrayna krizinde muhtemel bir savaşta Belarus ile Rusya toprağı Kaliningrad'ın birleşmesinin mümkün olduğuna dair analizler yapılıyor. Bu bölgede oluşacak bir provokasyonun NATO üyesi olan Polonya'nın da savaşa dahil olmasını gündeme getiriyor.

• Rusya'da milliyetçiler Rusya'nın Novorossiya ve Malorossiya'yı oluşturması için kampanya yürütüyorlar. Malorossiya'nın Dinyeper nehrinin doğusundaki kısmının yeni bir ülke olmasını istiyorlar. Rusya, bu toprakların Rusya!yı hedef alan füzelerle doldurulmasına izin veremez.

• Rusya Savunma Bakanı Shoigu, Putin ile görüşmesinde şunları söyledi: Pasifik Filosundaki tatbikatlar sırasında, Urup Adası yakınlarında bir ABD denizaltısı keşfedildi. Denizaltı, Rusya'nın karasularını 4 km boyunca işgal etti, onu kovma operasyonu neredeyse üç saat sürdü."

• Rus Devlet Televizyonunda yayınlanan haritaya göre Ukrayna'nın doğusu Rusya'ya batısı da Polonya'ya bırakıldı ve Ukrayna devleti denizle bağlantısı olmayan küçük bir ülke olarak gösterildi. Haritaya göre Rusya, Romanya ile komşu oldu.(@RusenPress)

Editör: TE Bilişim