Fatih Savuk

Son dönem yapılan iklim haberlerinin çoğunluğu yağışların azlığından dolayı barajların doluluk yüzdelerine yönelik. Bu sebeple kuraklık riski önceki yıllardan daha ciddi bir vaziyet almış durumda.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesinden edindiğimiz bilgilere göre İstanbul'un baraj doluluk oranları her geçen gün düşüyor. İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Pabuçdere, Kazandere ve Istranca barajlarının doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 seviyelerindeyken bu oran büyük ölçüde gerilemiş durumda. 

Şu anda İstanbul'un barajlarının doluluk oranı yüzde 31 seviyelerinde görülüyor. Meteoroloji verilerine göre ciddi bir yağış ve özellikle kar yağışının beklenmemesi doluluk oranlarının giderek azalacağı endişesini güçlendiriyor. 

WhatsApp Image 2023-01-11 at 11.55.00

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı 3 aylık kuraklık haritasına bakıldığında ise ülke genelinin ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya kaldığı görülüyor. Marmara Bölgesi'nde İstanbul ve Çanakkale hattının ciddi kuraklık tehlikesinde olduğu, Karadeniz bölgesi gibi ciddi yağış alan bölgenin bile orta kuraklık tehlikesine maruz kaldığı anlaşılıyor.

WhatsApp Image 2023-01-11 at 11.57.00

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yapılan analizde ;

“Ekim 2022-30 Kasım 2022 dönemini kapsayan 2023 su yılı (her senenin 1 ekim günü baz alınarak başlar) yağışları normalinin altında, geçen yıl yağışları civarında gerçekleşti. Türkiye geneli su yılı yağışı 77.0 mm, normali 107.7 mm (1991-2020) ve geçen yıl aynı dönem su yılı yağışı 76.2 mm’dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 29 azalma mevcuttur. İki aylık kümülatif yağışlarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerimiz normallerinin altında yağış almış, en fazla azalma yüzde 58 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşmiştir. Marmara Bölgesi’nin iki aylık su yılı yağışları son 52 yılın en düşük seviyesine inmiştir.

“2023 su yılı yağışları Trakya’nın batısı, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Yalova, İzmir’in batı ve kuzey kesimleri ile Isparta, Kırıkkale, Kırşehir, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde normallerine göre yüzde 60’tan fazla azalma, Adıyaman civarlarında ise yüzde 40’tan fazla artış göstermiştir.”

Baraj doluluk oranlarının yanı sıra kuraklıktan etkilenen en büyük sektör doğal olarak tarım. Yağışların bu denli düzensiz olması çiftçileri de derinden düşündürüyor. Son dönemde yaşanan kuraklıklarla ilgili konuşan ziraat odası yetkilileri ve çiftçiler verim kaybının yaşanacağını dile getirdiler.

Editör: Fatih Savuk