Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Türkiye ve Macaristan'dan, ülkesinin ve İsveç’in NATO üyeliğini "hızlıca" onaylamalarını istedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya dahil olma süreci hızlandırılırken, iki ülkesinin başbakanları açıklamalarda bulundu.

İskandinav ülkeleri liderleriyle yapılan ortak basın toplantısında konuşan Marin, “Bütün gözler Macaristan ve Türkiye’nin üzerinde. Bu ülkelerden üyeliklerimizi onaylamalarını bekliyoruz. Ve bunun tercihen geç olacağına erken olmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson, ise “Türkiye ve İsveç benim Ankara’ya gitmem konusunda anlaştı ve ziyaretin zamanlaması için tekrar iletişime geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu hafta Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öncesinde Finlandiya ve İsveç’in liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı. Stoltenberg, bu görüşmeyi sosyal medya hesabından da duyurdu. 

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya davet edilen ülkeler olduğunu hatırlatan Stoltenberg, iki ülkenin üyelik başvurularının ve NATO’ya davet edilmelerinin, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı olduğuna kanıt teşkil ettiğini vurguladı.

Dün de Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile telefonda görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 4 Kasım’da İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek. Erdoğan, İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson’u da 8 Kasım’da Ankara’da kabul edecek.

Finlandiya ve İsveç, geçen hafta Türkiye’ye yönelik yaptıkları açıklamada birlikte ittifaka katılmak istediklerini yinelemişti.

Rusya’nın işgali sonrasında İsveç ve Finlandiya NATO’ya girme isteklerini duyurmuş fakat Türkiye iki ülkenin terörle mücadelede işbirliği yapmadıkları gerekçesiyle karşı olduğunu duyurmuştu. Üç ülke, Haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde masaya oturmuş ve mutabakat imzalanmıştı.

Editör: Yadigar Hanım