Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri iki ülke vatandaşlarının kendi devletlerinin verdiği kimliklerle diğer ülkeye seyahat etmeleri konusunda anlaşmışlar.

Türklerin birliği açısından çok önemli bir adım olacaktır, bu güne kadar kimliklerimizle sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile karşılıklı seyahat edebiliyorduk.

Demek ki olabiliyormuş.

Bundan sonrasına bakmak lazım.

Tabii her Türk toplumu karınca kararınca olumlu havaya katkıda bulunacaktır. Bu gün için birlik ruhuna katkı veremeyen Türk toplumları da zamanla mutlaka doğruda ve olumluda birleşecek yürüyen kervana katılacaktır.

İşte fikirde dilde birlik.

Gaspıralı İsmail yüz yıl önce başlanması gereken yeri göstermiş.

Fakat biz çeşitli emperyalistlerin ve yerli işbirlikçilerinin etkileriyle bazen küçük düşüncelerle resmin büyüğünü ya görmemişiz ya görmemezliğe gelmişiz yada resmin büyüğünden korkmuşuz yada büyük resmi bir hayal olarak algılamışız.

Hâlbuki bir yere gitmek istiyorsanız önce karar vermelisiniz sonra oturduğunuz yerden ayağa kalkmalısınız sonrada bir adım atmalısınız.

Artık yoldasınız varmak istediğiniz menzile varmanız bundan sonra bir zaman meselesidir.

Tüm Türk dünyası ekonomik bir entegrasyon organize etmeli Türk toplumlarının bir ortak ekonomik konseyi olmalıdır bu gün dünya ölçeğinde bir ekonomik güç olan Avrupa Birliği 1950li yıllarda ilk olarak “Çelik Birliği” daha sonra 1960 lı yılların sonlarında “AET Avrupa Ekonomik Topluluğu” olarak devam edilmiş, son hali ise “AB Avrupa Birliği” olarak devam etmektedir.

Avrupalı Birliğine ekonomi birliği olarak başlamış zaman içinde vites arttırarak birliğini siyasi birliğe de taşıyabilmiş.

Bahsettiğimiz son yüzyılda iki dünya savaşını kendi içinde yapan milyonlarca insanın ölümüne sebep olan Avrupa ve onların birliğidir.

Türkiye Cumhuriyeti, Türk birliği için başkent Ankara’da bir devlet kurumu oluşturmalı.

Oluşturulan Türk birliğine hizmet kurumuna önemli bir külliyesini tahsis etmelidir.

Ülkemizde uzun yıllar tartışılan aslında milletimizin banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan yerde yapılan Beştepe külliyesi Türk birliğine hizmet edecek kuruma tahsis edilmelidir ki devletimizin milletimizin konuya ne kadar ciddi baktığı belli olsun.

Bir AB benzeri yapılaşma ile Ankara’da sürekli toplanacak bir Türk birliği parlamentosu oluşturulmalı ve parlamentonun hizmetleri için tüm Türk devlet katılımcılarından bütçesi oluşturulmalı.

Bu gün Türkiye , Azerbaycan , KKTC arasındaki kimlikle serbest dolaşım yaygınlaştırılmalı veya bir ortak Türk Birliği pasaportu üretilmelidir.

Adriyatik denizinden Çin denizine kadar Türkçe konuşarak gidilebilirken lehçe ve yazım faklılıklarını yakınlaştırabilmek amacıyla tüm Türk dünyasına yayın yapacak bir TV kanalı ( TRT Avaz var ama tüm devletlerin katılımı ile yayın yapacak ) kurulmalı toplumları birbirine yakınlaştıracak yayınlar yapmalı.

Türk devletleri arasında bir güvenlik ağı oluşturulmalı bir Türk toplumunun olabilecek güvenlik sorunu tüm Türk devletlerinin ortak sorunu kabul edilmeli gerekirse ortak Türk ordusu kurulmalı.

Yapılacak işler çok.

Sayfalarca yazılabilir.

Şöyle bitirelim.

Türk birliğine hizmet edecek kuruma tahsis edilecek Beştepe külliyesinin kapısına büyük puntolarla

“Dünyanın neresinde bir Türk varsa bizim sınırlarımız oradan başlar” diye yazılmalı.