İstanbul'un fethinin 570'inci yıl dönümü kutlanıyor. Bir çağı kapatıp yeni bir çağ açılan fetih ile Türk'ün  kaderi değişti. 

Tarih boyurca bir çok medeniyetin fethetmek istediği İstanbul, 29 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. Tarihi ve doğal zenginlikleri ile dikkat çeken ve yabancıların methiyeler dizdiği İstanbul, konumu nedeniyle de jeopolitik öneme sahip. 

İstanbul'da İlk yaşamın M.Ö 300 bin yıl önce olduğu varsayılıyor. O dönemde Antik Yunan yarımadasındaki şehir devletleri arasında Megara diye anılan bir şehir devleti vardı. Şehir devletlerinin ekonomik ve kültürel olarak ileri olmalarının ana nedenlerinden biri de kolonileşmeleriydi.

Efsaneye göre, Megara'nın kralı Byzas, yeni bir koloni bulmak için Delphi'deki Apollon tapınağına giderek, oradaki kahine, kolonileşmek için en uygun yerin neresi olduğunu sordu.

Kahin, kendisine körler ülkesi olarak da anılan günümüzdeki Kadıköy'ün  yani Chalcedon'un karşısında yer alan topraklara gitmesini  söyler.

Byzas, kahinin söylediğini yaparak günümüzdeki tarihi yarımadaya gelerek, "Bu kadar güzel bir bölge varken karşı kıyıda yerleşim yeri kuranlar kör olmalı" dedi. Chalcedon, böylece  'Körler Ülkesi' olarak anıldı. 

Byzas'ın bölgede kurduğu koloniye Byzantion adını verdi.
Byzantion, jeopolitik konumu ile  kısa sürede önemli bir liman şehri haline geldi ve nüfus her geçen gün arttı. 

Şehir, M.Ö 196'da Roma İmparatorluğu'nun yönetimine geçti. Bu tarihten sonra yeniden inşa edilerek, sadece bölgenin değil, tüm dünyada bilinen topraklar arasında en önemli şehirlerden birisi haline geldi ve ismi Latince Byzantium oldu.

Yüzyıllarca gözde olan şehir, 330'da Hristiyanlığı kabul eden ilk Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edilerek, adı Konstantinopolis oldu.

32 KEZ KUŞATILDI

İstanbul, tarih boyunca 32 kez kuşatıldı. İlk olarak M.Ö Ahameniş Devleti tarafından gerçekleştirilirken kuşatmadan fethine kadar ortalama 61 yılda bir kuşatma altına alındı. En uzun kuşatmayı ise Osmanlı Devleti yaptı.

Diğer fetihler ise kronolojik olarak şöyle:

• 6 Nisan 1453... Osmanlı ordusu Bizans surlarının önüne geldi. O geceden itibaren surlar, top ateşiyle dövülmeye başlandı.

• 22 Nisan 1453... Girişi zincirle kapatılmış olduğu için gemiler karadan yürütülerek Haliç'e indirildi.

• 7 Mayıs 1453... İlk büyük saldırı gerçekleştirildi.

• 12 Mayıs 1453... İkinci büyük saldırı gerçekleştirildi.

• 25 Mayıs 1453... Bizanslılara son kez teslim ol çağrısı yapıldı.

• 28 Mayıs 1453... Bütün orduya topyekûn saldırı emri verildi. Fatih Sultan Mehmed, şehrin en zayıf kısmı olduğunu anladığı Topkapı - Edirnekapı arasındaki surları günlerce top ateşiyle tahrip ettirmişti. Bu nedenle ana hücum bu bölgeden yapıldı.

• 29 Mayıs 1453... Türk askerleri surları aşıp şehre girmeyi başardı. Fatih Sultan Mehmed, öğlen saatlerinde adı sonradan Topkapı olarak değiştirilen St. Romanos Kapısı'ndan şehre girdi.

570. YILI KUTLANIYOR

İstanbul, 29 Mayıs 1453'te genç Osmanlı padişahı II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) önderliğinde yapıldı.

6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusu, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u ele geçirdi. Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılarak, Osmanlı Devleti imparatorluk haline geldi. İstanbul'un fethi, tarihçiler tarafından Orta Çağ'ın sona erip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul ediliyor.

Bu önemli fethin üzerinden geçen yıllar boyunca İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu'nun, daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli şehri  oldu. İstanbul'un fethi, aynı zamanda Doğu ve Batı arasında köprü görevi yapan şehrin stratejik önemini vurguluyor.

Aralarında; Napolyon, Pedro, Mrs. Max Müller, Konstantinos Kavafis ve Sir Henry Layard gibi ünlü askerlerin, siyasilerin, yazarların da bulunduğu çok sayıda yabancı, İstanbul'a methiyeler dizdi. 

Editör: Yadigar Hanım