Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bunu katiyen kimse küçümsemesin çünkü bu dünya hırsızlar dünyasıdır. Arkeologlar çalıyor, arkeologlara fırsat kalmadan bir takım amatör arkeologlar çalıyor. Hırsızlar var ve Türklerin en büyük kaçakçılık sanatı bu alanda gelişiyor. Türk halkının en büyük kumar cinsi de doğrudan doğruya hazineciliktir" dedi.

60 yıldan uzun bir süredir dünyanın birçok yerini dolaşan ve 40 milyondan fazla ziyaretçiyle rekorlar kıran 'Tutankhamun', Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi' hazinenin Mısır'daki Krallar Vadisi'nde keşfedilişinin 100'üncü yıldönümünde ilk kez Türkiye'de UNIQ Expo İstanbul'da tarih, kültür ve sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

20. Yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi ve aynı zamanda tarihte keşfedilen en zengin ve en ilham verici antik kral hazinelerinden biri olan Tutankhamun'un hazineleri için düzenlenen sergi, 20 Ocak'ta ziyaretçilere kapılarını açacak.  3 bin 300 yıl önce 9 yaşında tahta geçen esrarengiz firavun Tutankhamun, trajik yaşam öyküsü, ünlü ölüm maskesi ve tabutu da dahil tümü som altından eşyalarının bulunduğu sergi, bugün gazetecilere gezdirildi. Serginin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, serginin organizatörü Level A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Zaman ve serginin küratörlerinden Mohamed Atef Abdelshafy katılarak bilgilendirme yaptı. Sergi, Mart 2023 sonuna kadar açık kalacak.

Bunların hepsi replikadır

Toplantıda konuk konuşmacı olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tutankhamun'un yer altında bulunan mezarının mükemmel biçimde korunduğunu ve 1922'de İngiliz Arkeolog Howard Carter tarafından bulunduğunda, mezarı soyulmadan hazineleri günümüze ulaşan tek firavun olması bakımdan da önemli olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Ortaylı, "Ne olursak olalım, istesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız çünkü bu bir medeniyet meselesi. Medeniyet Yunanla başlamıyor. Mezopotamya'yla başlıyor ama galiba devamlılık ve tutarlılık açısında Nil Deltası'nın zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış. Mısır'dan bize ne falan denemez çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var. Mısır'a, Mezopotamya'ya falan ilgi duymak demek, Osmanlı devrinde, Osman Hamdi Bey'in Mezopotamya'da, Lübnan'da yaptığı kazılar… Bunu iyi bilmek zorundayız. Gençlerimize öğretmek zorundayız. Akıllı gençlerimizin bu sahaya yönelmesini temin etmek zorundayız. Bunların hepsi replikadır. Bunu katiyen kimse küçümsemesin çünkü bu dünya hırsızlar dünyasıdır.

Arkeologlar çalıyor, arkeologlara fırsat kalmadan bir takım amatör arkeologlar çalıyor. Hırsızlar var ve Türklerin en büyük kaçakçılık sanatı bu alanda gelişiyor. Türk halkının en büyük kumar cinsi de doğrudan doğruya hazineciliktir. 2 bin 3 bin yılın sonraki 2 bin yıla naklini gösteren canlı şeyler burada. İlerde inşallah Avrupa müzelerinde çok bulunan bu mezar resimlerini incelememiz, başka bir sergide mümkün olur.

Editör: Bumin Kağan Muti