AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayında Suudi Arabistan'a bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde düzenlenen bir etkinliği ardından, Suudi Arabistan'la ihracat sorununun çözülmesini isteyen bir iş insanının sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Şu anda Şubat'ta beni bekliyor. Söz verdi, ben de Şubat ayında
Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım" dedi.

Erdoğan daha önce şubatta Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceğini de açıklamıştı. İki ziyaretin aynı anda gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine ilişkin henüz bir bilgi verilmedi.

BAE'DEN SONRA SUUDİ ARABİSTAN

Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a ziyaret açıklaması, BAE ile ilişkilerin düzeltilmeye çalışıldığı dönemde AKP'nin dış politikasında ikinci 'U dönüşü' anlamına geliyor.

Bilindiği üzere bir süredir Ankara ile Riyad arasındaki ipler gergindi.

Arap Baharı'yla başlayan süreçte tıpkı BAE ile olduğu gibi Suudi Arabistan'la da Türkiye'nin ilişkileri kötüleşmiş, iki ülke Mısır, Libya ve Suriye gibi sahalarda farklı tarafları desteklemişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın İstanbul'a özel bir ekip göndererek gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürtmesinin ardından ilişkiler daha kötüleşmişti.

KAŞIKÇI SÖZÜ MÜ VERİLDİ?

Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda düzenlediği Katar ziyareti sırasında Veliaht Prens MbS'nin Doha'da olduğu biliniyordu.

Bu durum iki lider arasında bir görüşme olacağı yönünde beklenti yaratmış ancak görüşme gerçekleşmemişti. Daha sonra çıkan haberlerde Veliaht Prens'in görüşme öncesi ön şart olarak, Erdoğan'ın bir daha Kaşıkçı cinayetini gündeme getirmemesini istediği öne sürülmüştü.

Erdoğan'ın gelecek ay Suudi Arabistan'a gideceğini açıklaması, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudilere belli sözler verilip verilmediği sorularını da beraberinde getirdi.

Middle East Eye'a konuyla ilgili konuşan üst düzey bir Türk yetkili görüşme teklifinin Riyad'dan geldiğini söyledi. Yetkili, "Eskiden bir görüşmek istiyorduk fakat ciddiye almıyorlardı. Bu sefer onlar bize görüşme teklifinde bulundu. Suudiler, bölgesel barış sürecinden dışlandıklarını hissediyorlar. Bunun bir parçası olmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim