Ülkücüler zorlukların merkezidir. Vatan aşkından başka aşk bilmezlerdi. Sevdaları vatandır. “Tanrı Dağı kadar Türk, Hıra Dağı kadar İslâm.” Derlerdi. Okumaya hasrettiler. Bu hasretlerini Emine Işınsu Öksüz roman ve öyküleriyle doldurmuştu. O, özetle bir ülkü anaydı.

Kimdir Emine Işınsu Öksüz?

Emine Işınsu Öksüz: 17 Mayıs 1938 Kars doğumlu. Şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı,

TED Ankara Koleji’ni bitirdi. DTCF Felsefe Bölümü’nden sonra ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi’ne devam etti. Ama eğitimini sürdürmedi, gazeteciliği seçti. Ankara’da Töre adıyla bir dergi çıkardı. Çeşitli dergi ve gazetelerde milli değerleri öne alan yazılar yazdı.

Milliyetçi-ülkücü bir görüşle ele aldığı romanlarıyla tanındı. Işınsu ilk olarak bir şiir kitabı yayımlasa da şairliği sürdürmedi. Roman ve oyun yazarlığında yoğunlaştı.

Emine Işınsu’nun Eserleri: İki Nokta şiir kitabı. Ama O, roman ve hikâyeleri ile tanındı. Küçük Dünya, Azap Toprakları, Ak Topraklar, Tutsak, Sancı, Çiçekler büyür, Canbaz, Kaf Dağı’nın Ardında, Alpaslan, Atlı Karınca, Un Coeur aux Encheres, Cumhuriyet Türküsü, Nisan Yağmuru, Havva, Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri, Bukağı, Hacı Bayram, Hacı Bektaş Veli, Bir Aile.

Sancı’sı çok okunmuştu camiada.

Emine Işınsu Öksüz oyunlar da yazmıştır.

Oyunlarını listelersek:

Bir Yürek Satıldı; 1967,

Bir Milyon İğne: 1967,

Adsız Kahramanlar: 1975.

Bunlardan başka:

Dost diye diye, (Deneme: 1995)

Bir Gece Yıldızlarla, (Hikâyeler: 1991)

Emine Işınsu yazarak üreten bir değerdi. Pek çok ülkücü onun eserlerinden ilham almış, etkilenmiş, hayat bulmuştur.

Ülkücü camia, kendisine çok şey borçludur.

Yazımı: “Ama sen bir kere bana, korkan insan her dakika ölür, korkmayan ise bir defa ölür dememiş miydin?” tespitiyle bitirmek istiyorum.

Mekânı cennet olsun.

Umarım kendisine yakışan bir yazı olmuştur.

Esen kalınız.