TBMM’de basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, İdlib’te Suriye birliklerinin gerçekleştirdiği saldırıya gereken cevabın verildiğini, bundan sonra izlenmesi gereken yaklaşımın olayların kontrol dışına çıkarak bir Türkiye-Suriye savaşına dönüşmesinin engellenmesi olduğunu açıkladı. Ümit Özdağ, Suriye ve Rusya ile İdlib’ten yeni göçü durduran, HTŞ’nin tasfiyesini diğer muhalif unsurlar ile Suriye arasında yeni anayasa zemininde uzlaşma sağlanmasını hedefleyen bir anlaşma zemini oluşturulması gerektiğini açıkladı.

Özdağ'ın açıklaması şu şekilde; İzledikleri maceracı Suriye politikası ile 5.3 milyon Suriyelinin Türkiye’ye gelmesinin önünü açan, Türk ekonomisini 80 milyar Dolar zarara sokan AKP’nin şimdi de 700 bin sığınmacıyı Türkiye’ye kabul etmesi, Türk milletinin omuzlarına ayda 2.1  milyar Dolar daha fazla yük bindirecektir. Bu taşınabilir, kaldırılabilir bir yük değildir. Türkiye’nin değil 700 bin 1 sığınmacı daha kabul edecek gücü kalmamıştır.

Yapılması gereken öncelikle Türkiye’nin bundan sonra hiçbir şart altında yeni sığınmacı kabul etmeyeceğini bütün dünyaya resmi olarak duyurmasıdır.

Türkiye, Suriye sınırında yaşananlar için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün uluslararası kuruluşları göreve davet etmelidir. Türkiye’yi Avrupa kalesinin önündeki hendek olarak gören Avrupa Birliği bugün olduğundan çok daha fazla ekonomik sorumluluk üstlenmesini istemelidir.

Ayrıca İdlib’den kaydırılmak zorunda olan nüfus Türkiye’ye alınmamalı, Afrin ve Cerablus bölgesine yönlendirilmelidir. Sahadan gelen bilgiler son haftalarda İdlib’den 45 bin kişinin Afrin’e geçtiğini göstermektedir. Bu süreç devam etmelidir. Ancak asıl çözümde bu değildir.

Türkiye, Rusya ve Suriye ile İdlib konusunda HTŞ terör örgütünün İdlib’den tasfiyesi ve diğer muhalefet güçleri ile Şam arasında  yeni Anayasa zemininde uzlaşmayı hedefleyen, Türkiye’ye yeni göç dalgalarını durduran bir anlaşma yapmak zorundadır. Bugün AKP Hükümeti Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği El Kaide kökenli HTŞ’yi karşına almamak için Türkiye’yi Suriye’de çok daha büyük bir maceranın içine sürüklemenin eşiğine gelmiştir.