Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerine sayılı günler kala Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) bünyesinde çalışan sözleşmeli ve muvazzaf askerlerin sorunlarını gündeme getirdi. TSK bünyesinde çeşitli sınıflarda çalışan muvazzafların önemini anlatan Özdağ, ordu mensuplarının sorunlarını da yakından bilen  bir lider olarak iktidara geldiklerinde bu sorunların çözeceklerini kaydetti.

Astsubay olmadan ordu olmayacağına değinerek, astsubayların ordudaki görevlerinin önemine dikkat çeken Özdağ, TSK’nın lojistik yükünün altında astsubayların emek ve fedakarlıklarının olduğunu kaydetti. Astsubayların görev süreleri boyunca yalnız kendilerinin değil, ailelerinin de çeşitli sıkıntılar yaşadığına değinen Özdağ, şunları söyledi:

“ABD ASKERİ EMEKLİLİĞİNİ YAŞARKEN BİZİM EMEKLİ ASTSUBAYIMIZ GARSONLUK YAPIYOR”

“Astsubaylar muvazzaflık dönemlerinde 13-15 kez atanıyor, sınıflarına göre 2, 3, 4 kez şark görevi yapıyor. Çocuklarının eğitim süresi bölük pörçük, bir okulda 2-3 yıldan fazla kalamıyorlar. Sık sık ev taşımak zorunda kalıyorlar, lojman hakları sınırlı. Astsubaylar fedakarlıkta önde yer alırken özlük hakları bakımından geri planda bırakılıyorlar. 

TBMM’de dün yapılan tüm görüşmelerde astsubaylara yıllardır verilmeyen görev tazminatının komisyona havale edilmeden yine geri çekildiğini gördük. Yine diyorum çünkü aynı samimiyetsizlik 2018’de de yapılmıştı. Bugün emekli astsubaylarımıza bu çileyi reva görenler, uzun yıllardır hakkını vermeyenler aslında astsubayların sorunlarını anlamayan ve önemsemeyenlerdir. Önemsemiyorlar, anlamak da istemiyorlar. Oysa emekli astsubaylarımız muvazzaflık döneminin ancak yarısı kadar maaş almakta ve yoksulluk içinde kıvranmaktadır. 

Ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak, üniversitede okuyan çocuğuna destek olmak için oto yıkamacıda çalışan da var, garsonluk yapan emekli astsubay da var. Bunu Amerikan astsubay iseniz yapmak zorunda değilsiniz. Alman emekli astsubayı da yapmak zorunda değil. Neden Türk emekli astsubayı yapsın? Zafer Partisi olarak astsubaylarımızın görev tazminatı dahil olmak daha insanca yaşamasını sağlayacak maaş almalarını temin ederek yılların samimiyetsizliğine son vereceğiz.

“ORDUDA SÖZLEŞMELİ MUHARİPLİK OLMAZ”

Astsubaylarımızın artık tamamına yakını 4 yıllık üniversite mezunu olmasına rağmen astsubay okulları hala 2 yıllık meslek yüksek okulu durumunda. Bu sorumsuzluğa artık bir son vereceğiz ve vakit geçirmeden astsubay okullarını astsubay fakültesine dönüştüreceğiz. Bundan daha önemlisi AKP’nin uygulamaya aldığı sözleşmeli astsubaylık meselesi. Orduda sözleşmeli muhariplik olmaz. Sözleşmeli astsubaylarımızın tamamını muvazzaf konumuna getireceğiz. Sonuçta astsubaylarımız ve emeklilerin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için onlarla birlikte çözüm arayacağız ve yılların ihmal ve sorumsuzluğuna artık dur diyeceğiz. 

Astsubay kardeşlerim, senin ve ailenin yaşadıklarını ve zorlukları en iyi bilenlerden biriyim. Görev yer alan astsubaylarımıza muvazzaflık ve emeklilik dönemleri dahil, özlük haklarını, emeklilik intibakı da dahil olmak üzere vereceğiz.”

Editör: Yadigar Hanım