Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, şirketinin son yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. AKP ve CHP arasındaki oy yarışını "başabaş gidiyor" diye yorumlarken, “Cumhur’un oyu kışın daha da düşecek” ifadelerini kullandı.

Aksoy Araştırma’nın 12 ilde yürüttüğü ankette 1067 katılımcıya “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusu yöneltildi. Sonuçlara göre AKP ve CHP'nin oylarının başa baş gittiği ankette İYİ Parti'nin yükselişi de dikkat çekti. Partilerin aldıkları oy yüzdeleri şu şekilde oluştu:

AKP 29.7

CHP 29.1

İYİ PARTİ 14.1

HDP 10.1

MHP 7.6

DEVA PARTİSİ 2.1

SAADET PARTİSİ 1.1

GELECEK PARTİSİ 1.0

DİĞER PARTİLER 5.1

AKP VE CHP'DE BAŞABA YARIŞ

Anket sonuçlarını değerlendiren Ertan Aksoy, “Birkaç aydır AKP yüzde 30 psikolojik sınırın altında ama bu uzaklaşma anlamına gelmiyor. Yüzde 29’un küsuratlarını elde ediyoruz. CHP de tüm ölçümlerde 29’un üzerine geliyor. Orada da küsuratlar söz konusu. Ama her defasında istisnasız AKP’yi az farkla CHP’nin önünde buluyoruz. Bu önünde olma hali, rakamlar yer değiştirse bile CHP için aynı şeyi söylemek zorundayız. Başa baş noktasında olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Millet İttifakı’nın bir diğer ortağı İYİ Parti'nin oylarının yükseldiğine değinen Aksoy, “İYİ Parti sıklıkla 13 küsurlarda buluyoruz. Bu hafta itibarıyla 14.1 geldi. Bugüne kadar İYİ Parti için bulduğumuz en yüksek oy oranı diyebilirim. Bugüne kadar 14’ü görmüştük ama 14.1’i ilk kez gördük. Dolayısıyla İYİ Parti 12.5 ila 14 arasındaki seyrini koruyor.” diye konuştu.

AKP VE MHP'NİN OYLARI GİDEREK DÜŞÜYOR

”Aksoy, kış aylarında iktidar partisi AKP ve iktidar ortağı MHP’nin oylarında düşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “HDP genelde 9 ila 10-10.5 arasında bulduğumuz bir parti. Bu ölçümde 10.1 olarak karşımıza çıktı. MHP 7.6, muhtemeldir ki kış ayında hem MHP’de hem de AKP’de gerileme olma olasılığı yüksek. Çünkü şu an ülkenin en önemli sorunu yoksullaşma.” şeklinde konuştu

"DİĞER PARTİLERDE RADİKAL BİR DEĞİŞİM YOK"

Diğer partiler arasındaki oy geçişlerinin uzun süredir durağan seyrettiğini dile getiren Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Saadet Partisi 0.8’in altına gelmiyor bizim ölçümlerde. Gelecek Partisi de 0.8 ila 1.2 o aralıkta geziyor. DEVA Partisi’ni de genelde 2.5 düzeyinde bulurduk, bu hafta itibarıyla 2.1 gelmiş durumda. Bunlar çok küçük oy oranları, değişim olması kendi içinde çok anlaşılabilir. Çok büyük bir radikal değişim de olmuyor. Geçişler aslında uzun süredir durmuş durumda. Geçen yıl ve ondan önceki sürelere göre daha büyük makas giderek daralmış ve o seyir devam ediyor. Bir radikal değişiklik elde etmiyoruz.”

Editör: Yadigar Hanım