Ürdün, Orta Doğu'nun merkezinde yer alır. Tarihinde birçok toplum ve kültürle etkileşmiştir. Bu yüzden zengin bir tarihe sahiptir.

Ürdün, tarım, madencilik ve Ürdün turizm gibi sektörlere dayalı bir ekonomiye sahiptir. Modern ve güvenli bir ülke olarak bilinir. Çeşitli dinler için kutsal olan toprakları içinde barındırır.

Her yıl, milyonlarca kişi bu toprakları ziyaret eder. Hem dinlerin doğduğu yere yakın oluşu, hem de doğal güzellikleri sebebiyle ilgi çeker.

Urdun Gezi

Ürdün Hakkında Genel Bilgiler

Ürdün'ün resmi dili Arapçadır. Okuma-yazma oranı %90'ın üstündedir. Başkenti Amman ve burası Türkiye ile aynı saat dilimindedir.

Ülkenin para birimi Dinar'dır. Elektrik prizleri C, D, F, G ve J tipindedir. Bunlar 230V elektrik kullanır.

Yıllık ortalama sıcaklık 17°C'dir. Ülkenin batısında Akdeniz iklimi, doğusunda çöl iklimi var. Çöl, Doğu Şeria platosu ve Şeria Vadisi ülkenin doğal alanlarını oluşturur.

Ürdün, çöllerle kaplı olmasına rağmen batısında ormanlar da vardır. Ülkenin ekonomisi madencilik ve turizm ile güçlenir.

Ürdün'e Seyahat Planı

Ürdün uçak bileti alıp seyahat planı yaparken bahar aylarını seçin. Bu aylar en iyi ziyaret zamanıdır. Eylül, Ekim, Nisan ve Mayıs aylarını düşünebilirsiniz.

Ülkeyi gezmek için en az 3-4 gün ayırmanızı öneririz. Petra Antik Kenti, Wadi Rum ve Lut Gölü'ü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Eğer fırsat bulursanız Wadi Mujib'de kanyoning yapmak da harika bir deneyim olabilir. Ulaşım için araç kiralama seçeneği en uygunudur. Ayrıca Pegasus Hava Yolları İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Amman'a direkt uçuşlar sunmaktadır.

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün'de mutlaka görülmesi gereken yerler var. İşte bazıları:

Petra Antik Kenti: Tarihi MÖ 400 yılına kadar gider. "Gül Şehri" lakabıyla ünlenen Petra, Ürdün'ün sembollerinden biri. Birçok filmde yer almıştır.

Wadi Rum: "Ay vadisi" diye de bilinen Wadi Rum, Mars'a benzetiliyor. Kızıl yüzeyi sizi etkileyecek. Burada Bedevi yaşamını hissedebilirsiniz. Ayrıca UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde.

Jerash Antik Kenti: Jerash, Orta Doğu'daki en ünlü Antik Roma kentlerinden biri. Antik tiyatrosu ve tapınaklarıyla ziyaretçilerini büyüler.

Lut Gölü: Dünyanın en alçak ve en tuzlu gölü Lut Gölü'nün doğu kısmı Ürdün'e ait. Yüzmek ya da manzaranın tadını çıkarmak ideal.

Nibu Dağı: Musevilik'te kutsal kabul edilen Nibu Dağı, Medaba'da. Doğa severlere unutulmaz bir gün batımı vadeder.

Amman Kalesi: Amman Kalesi, dünyanın en eski yerleşim merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Emeviler döneminden kalma.

Trump'a suikast girişiminin ardından Kongre'de 'Şüpheli' alarmı Trump'a suikast girişiminin ardından Kongre'de 'Şüpheli' alarmı

Ürdün'de Konaklama ve Yeme İçme

Ürdün'de oteller en popüler konaklama seçeneğidir. Başkent Amman'da, "eski şehir merkezi" veya Jabal Amman gibi bölgelerde, uygun fiyatlı oteller bulabilirsiniz. Lüks bir konaklama isteyenler Al-Madina Al-Monavara'daki otelleri seçebilir.

Amman'da 2-3 yıldızlı otellerin fiyatı gecelik 30-50€ arasında değişir. Lüks oteller ise 100€'dan başlar.

Ürdün mutfağı, Lübnan, Filistin, Suriye ve Türk mutfaklarına benzemektedir. Ülkenin meşhur yemekleri arasında Mansaf, Menâkiş, Zarb vardır. Ayrıca, Ürdün mezeleri de çok lezzetlidir.

Amman'da, Al Quds Restoran veya Sufra Restoran gibi mekanlarda bu lezzetleri bulabilirsiniz. Diğer seçenekler arasında B Lebanese Pastries, Shawerma Zarb ve Tawaheen al-Hawa bulunur.

Sonuç

Ürdün, Orta Doğu'nun eski ve güzel merkezlerinden biri. Eski Petra Antik Kenti ve Wadi Rum'a gitmeli. Ülkenin güzelliklerini görmek için harika bir yerdir. Ürdün, tarih, doğa ve lezzetleriyle zengin bir deneyim sunar.

Ürdün'e giderken günlük 120 dinar ayırmanız tavsiye edilir. Araba kiralamak günde 50 dinar'dan başlar. Bir otelde konaklamak 40-90 dinar arasındadır. Yemekler ise genellikle 10 dinar tutar. Giriş yerleri yaklaşık 10 dinar olabilir.

Ürdün'ü en az 4 gün gezmelisiniz. İstanbul'dan Amman'a Pegasus Hava Yolları'yla direk uçuş yapabilirsiniz. Ülkenin güzelliklerini keşfetmek için bu bir fırsat.

Editör: İsmail Türk