Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında geçen görüşme tartışmalara neden oldu. İki ülkeden görüşmeye ilişkin Doğu Türkistan konusunda farklı açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada görüşmede ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık konularının yanı sıra Doğu Türkistan konusu da ele alandı.

Açıklamaya göre Erdoğan, Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkati çektiği.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Görüşmede, ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine dikkati çektiği, Türkiye'nin Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan saygısını dile getirdi.”

ÇİN TARAFINDAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Ankara’dan gelen açıklamanın ardından Çin tarafından gelen açıklama ise dikkat çekti.

Çin devletine yakın medya kuruluşu Global Times’ın yaptığı haberde, İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamanın aksine Erdoğan’ın, Xi Jinping’e kimsenin Türk topraklarını Çin'in egemenliğini tehlikeye atan ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmak için kullanmasına izin vermeyeceği konusunda teminat verdiği bildirildi.

Editör: TE Bilişim