ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Zwicky Tesisi tarafından 2020 yılında kaydedilen ve parlaklığı 3 yıldır devam eden patlama, gelmiş geçmiş en büyük olay olarak kaydedildi. Southampton Üniversitesi'nden Dr. Philip Wiseman, kaydedilen patlamadan kaynaklanan parlaklığın uzun sürmesi üzerine geçen yıl ekibiyle ışığı analiz ederek patlamanın 8 milyar ışık yılı uzakta olduğunu hesapladıklarını belirtti.

Bu denli parlak ve uzun süren bir ışığa bilim literatüründe şu ana kadar rastlanmadığına dikkat çeken Dr. Wiseman, bulgular karşısında ekibiyle birlikte "olağanüstü bir şaşkınlık" yaşadıklarını ifade etti. Patlamanın büyük ihtimalle, kütlesi güneşten binlerce kez büyük gaz bulutlarının bir karadelik tarafından yutulmasından kaynaklandığını belirten Dr. Wiseman, olayın uzaya şok dalgaları yaydığını ve karadeliği çevreleyen aşırı ısınmış gaz bulutu kalıntılarının da halkalı bir parlaklığa yol açtığını söyledi.

Wiseman, "Bu olaylar son derece nadir olmasına rağmen galaksilerin merkezlerinin zaman içinde nasıl değiştiğinin kilit süreçleri olacak kadar enerji üretebiliyor" ifadesini kullandı. Ekibi, patlamayla ilgili daha detaylı bilgiler elde etmek için çalışırken, gelecek yıllarda devreye girecek gelişmiş teleskop sistemleriyle benzer olayların tespitinin daha kolay olacağını umut etti.

Editör: Alp Kılıç