Sözcü’nün haberine göre; Bir aylık vaka artışının, İtalya ve İspanya’ya benzediğini ancak ölüm oranın bu ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, bu durumun en önemli sebebinin ülkemizin genç nüfusa sahip olmasından kaynaklandığını söyledi.

ÖLÜM SAYISI BİN 500’Ü GEÇTİ

Dünya’yı kasıp kavuran koronavirüsünün ülkemizde görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana 5 haftayı geride bırakırken, koronavirüsü kaynaklı ilk ölüm vakasını yaşadığımız 17 Mart’tan bugüne can kaybı 2 bini geçti. Vaka sayısı ise 86 bine ulaştı.

Gentest Enstitüsü DirektörüDr. Serdar Savaş, yaşanan bir aylık süreçte ülkemizin Covid-19 pandemisi ile mücadelede doğru ve eksik yanları mercek altına aldı.

ŞU AN ENFEKTE OLAN 650 BİN 1 MİLYON ARASINDA KİŞİ VAR

Alınan önlemlerin bir çoğunun doğru olduğunu ancak bazılarında geç kalındığını vurgulayan Savaş, “Şu an ülkemizde koronavirüs (SARS-CoV-2) ile enfekte olan 650 bin-1 milyon arasında kişi var, sağlık sistemimizin kapasitesinin aşılmasından endişe ediyorum. Bu yıl İstanbul’da, geçtiğimiz yıl Mart ve Nisan aylarına göre ölümlerde ciddi oranda artış var, bu rakamın ancak yarısı resmi olarak açıklanan Covid-19 vakalarına bağlı ölümlerle açıklanabilir” dedi.

BAKANIN AÇIKLAMASI ÖNEMLİYDİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir dönem Avrupa Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Dr. Savaş; ülkemizin koronapandemisi ile mücadeleye son derece etkili şekilde başladığını vurgulayarak, “Konunun önemini en iyi kavrayan ve sınırlarını en etkili şekilde kontrol eden ilk ülkeler arasındaydık” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın virüs tespit edilmeden “Salgın varmış gibi hareket edeceğiz” sözünün önemli olduğunu aktaran Savaş, hastanelerde salgın öncesi hazırlıkların yapıldığını belirterek, alınan uçuş yasakları, sınırların kapatılması, okulların tatil edilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Virüsün ülkeye girmesi devletin aldığı doğru kararlar ve önlemlerle uzunca bir süre geciktirildiğini vurgulayan Savaş çok kıymetli bir zaman kazanıldığını ifade etti.

TEST SAYISINI ARTIRMADA GEÇ KALINDI

Olumlu adımların yanı sıra bazı kararlarda geç kalındığını da ifade eden Savaş, test sayılarının artırılması ve akılcı test stratejisi geliştirilmesi konusunda çok geç harekete geçildiğini belirtti.

Savaş, “Şu anda günde 30 bin test yapıyoruz, bu çok güzel bir haber, ama Türkiye’nin ilk vakasını tespit ettiği andan itibaren günde 20-30 bin test yapması gerekirdi, böyle bir kapasitesi vardı. Test sayılarını bu rakamlara çıkarmak için üç hafta zaman kaybedildi. Bunun teknik bir nedeni yoktu. Bu durum karar alma mekanizmalarının yavaşlığından kaynaklanan bir gecikmeydi” dedi.

TEPE NOKTAYA HAFTALAR VAR

Önlemlerin gecikmesiyle günlük vaka artışında dünyada en hızlı giden ülkelerden biri olduğumuzu belirten Dr. Serdar Savaş şu ifadeleri kullnadı:

* Başta doğru önlemlerle kazandığımız çok kıymetli zamanı ne yazık ki iyi kullanamadık. Vaka artış eğrisinin ucu hala yukarı doğru gidiyor.

* Salgının tepe noktasına ulaşmamıza daha haftalar var” diyerek, “Eğer vaka sayımız azken sürveyans, yani vaka arama-tarama, hasta kişilerin temas ettiği kişilerin belirlenmesi ve test seferberliği olsaydı bugün çok daha iyi durumda olurduk.

* Bu çalışmaların da öneminin kavrandığını, şu anda bu konuda doğru bir yaklaşım olduğunu ama sorunun yine geç almak olduğunu belirten Savaş “geç de olsa yapıyor olmamız artı bir değerdir.

BİR MİLYONA YAKIN KORANA VAKASI

Bir aydır kontrollü sokağa çıkma yasağı ve etkili sürveyans stratejilerinin uygulanması gerektiğini savunan Savaş, “Ancak bunlar uygulanmadı. Şu anda ülkemizde bir milyona yakın insana koronavirüsü bulaşmış olduğunu hesap ediyorum. Salgın yönetimi bu şekilde devam ederken sürveyansla sonuç alma imkanımız çok azalmıştır” dedi.

SALGIN YAKIN ZAMANDA GEÇMEYECEK

Salgının etkisinin biraz azalmasına rağmen yaz aylarında da devam edeceğini söyleyen ünlü doktor bu sürecin hemen bitmeyeceğini, yaz mevsiminden sonra sonbaharda yeni bir alevlenme yaşama riskinin olduğuna dikkat çekti.

23 MART HAFTASI ÇOK KRİTİKTİ

Bir çok Avrupa ülkesinin sağlık sistemlerinin organizasyonuna yön vermiş, kolera, tifo, sıtma gibi bir çok bulaşıcı hastalıkla saha mücadele etmiş olan Dr. Savaş durumun ciddiyetine şu sözlerle dikkat çekti:

* Şu anki veriler salgının kontrol altına alınmasının oldukça uzadığını gösteriyor. Önerdiğim müdahaleler 16 Mart ve 23 Mart haftalarında yapılabilirdi.

* Özellikle 23 Mart haftası çok kritikti. O zaman yaptığımız projeksiyonlar, bulaşmayı %35-50 oranında azaltan önlemlerin birkaç hafta içinde devreye sokulması ile salgının kontrol altına alınabileceğini gösteriyordu.

* Şimdi ise bulaşmayı en az %80 azaltmamız gerekiyor. Şu andaki salgın yönetimi yaklaşımı ile bu mümkün değil.

İKİ GÜNLÜK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ ETKİSİ ÇOK SINIRLI

Dr. Serdar Savaş şunları söyledi:

* Geldiğimiz noktadan sonra, virüsün yayılmasını engellemek için hafta sonu iki gün sokağa çıkma yasağı koymanın etkisi çok sınırlı olacaktır.

* İnsanlar yasak kalkınca daha yoğun bir şekilde sokağa çıkıyor. 2 günlük sokağa çıkma yasağı sürveyans yapmak için de yeterli bir süre oluşturmuyor.

* Artık bu salgında hastalanmalarını önlemek için yapmamız gereken 65 yaş üstünü ve riskli yurttaşlarımızı yoğun bir şekilde korumak olmalı.

Editör: TE Bilişim