İstanbul Tabipler odası yaptığı basın toplantısında özellikle İstanbul’da çok yoğun bir yoğun bakım krizi yaşandığını ifade etti.

 İstanbul’da çok ciddi bir yoğun bakım yaşanıyor, halk sağlığı politikalarının bedeli halkın sağlığıyla ödeniyor. Kış mevsimi ile birlikte artan viral bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olduğu enfeksiyonlar  sağlık sorunu ve yoğun bakımlarda krize yol açtı.Acil servislerde görev yapan meslektaşlarımızın verdiği bilgilere göre; başvuran hasta sayısında Eylül Kasım dönemine göre Aralık ve Ocak başında yaklaşık %50 artış olduğunun bilgisini verdiler.

Kalp krizlerinin sebebi hava kirliliği çıktı Kalp krizlerinin sebebi hava kirliliği çıktı

Acil yatması gereken hastalara, yatak gereken hastalara ve özellikle yoğun bakım yatağı bulmanın son derece güç hatta olanaksız hale gelmiş olmasıdır. Sahada çalışan hekimler tarafından acil servislerde muayene kuyruklarını uzadığı, kırmızı alan hastalar için sedye kalmadığı, bazı hastalara yoğun bakım yatağı açılması için günlerce sedye üzerinde beklediği çaresizliklerle ifade edilmektedir. Mevsim hastalıklarının dışında ,acillerde yer bulunamamasının sebebi polikliniklerden randevu alamayan hastaların acil servislere akın etmesindendir. Bu yığılma beraberinde şiddete de zemin hazırlamaktadır.

Sağlık hizmetindeki aksaklıklar Pandemi zamanını  aratmayacak kadar dolan yoğun bakımlar, yoğun bakımı yatağı bekleyen hastalar, bu hastaları tedavi etmek ve uygun merkez için çırpınan sağlık çalışanlarının yaşadığı güçlüklerle kendini göstermektedir İstanbul’da yoğun bakım yatak sayısı görece yeterli olsa da özellikle Covid influenza RSV enfeksiyonlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artmıştır. Etkilenen yaşlı nüfusun yoğun bakıma gereksinimi göstermesiyle mevcut yoğun bakım yatak sayısı ihtiyacı karşılamada yetersiz kalmaktadır.

Covid, influenza, RSV’ nin yoğun görüldüğü bugünlerde toplu taşımalarda, sağlık kuruluşlarında  maske kullanılması, hastaların izolasyonu, basamaklı sağlık hizmetinin tesis edilmesi ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için sağlık bakanlığını göreve çağırıyoruz.Açıklamalarını yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Ekran görüntüsü 2024-01-06 092853

Editör: Habererk Com