Kırgızistan’da Türkiye’nin uzun süredir iadesini istediği Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarından ve Kırgızistan İmamı Orhan İnandı’nın aracı terk edilmiş halde bulunmuştu.

Bişkek Oktyabr İlçe Polis İdaresi tarafından yapılan açıklamada, akrabalarının İnandı’nın kaybolduğuna ilişkin polise başvurduğu belirtildi. Sabah 04.00 sıralarında polis merkezinin çağrı merkezini arayarak evinin önünden kaybolan İnandı için kayıp ihbarı verilmesinin üzerine Kırgızistan’da geniş çaplı arama başlatılmış ama sonuç alınamamıştı.

Bişkek’te bulunan FETÖ mensupları da olayın üzerine, “Bulunsun”, “Orhan İnandı Nerede?” yazılı pankartlarla Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde toplanmış, Türkiye karşıtı sloganlar atarak, Orhan İnandı’nın akıbetini öğrenmek istemişlerdi.

DÖRT GÜNDÜR KAYIP BULANA 1 MİLYON DOLAR ÖDÜL

Kaybolmasından bu yana dört gün geçmesine rağmen bir bilgiye ulaşılamazken, Kırgızistan FETÖ İmamı Orhan İnandı’nın bir (Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonu ile ele geçirildiği iddia edilmişti. Bu iddia sonrası Cengiz İnşaata ait bir uçağın hava alanında beklediği ve bu uçakla Türkiye’ye getirileceği söylentileri üzerine, Kırgızistan’da bulunan FETÖ’cüler havaalanı ve Büyükelçilik  etrafında nöbet tutamaya başladılar.

Çeşitli konuşmaların yapıldığı cılız toplantılarda bir işadamının yapığı konuşmada Orhan İnandı’yı bulana 1 Milyon Dolar ödül vereceğini açıkladı. Kim olduğu bilinmeyen işadamının bu açıklamayı kendi gibi hain olduğuna inandığı Türk yetkililere istinaden yaptığı ama sonucun oldukça başarısız olduğu bilgisi konuşulmaya başladı.

TÜRKİYE’NİN İADESİNİ İSTEDİĞİ FETÖ’CÜ ORHAN İNANDI KİMDİR?

Orhan İnandı, Kırgızistan’da 1990’lı yıllarında FETÖ ile bağlantılı olduğu bilinen Sebat Kırgız-Türk okullarının kurucusu olarak biliniyor. Kırgızistan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sebat okullarının ismini Sapat olarak değiştirmiş, okulların genel müdürlüğüne bir Kırgız vatandaşı getirilmişti. 1992 yılından itibaren Kırgızistan’da faaliyet gösteren söz konusu eğitim kurumu bünyesinde 16 liseyi, bir üniversiteyi, 5 orta okulu barındırıyor. 1995 yılından bu yana Kırgızistan’da bulunan İnandı’nın Kırgız vatandaşlığı da bulunuyor.